Engellinin simidini sağlamlar satıyor
Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş
Engellinin simidini sağlamlar satıyor
Simitçiler ve Unlu Mamüller Odası Başkanı Erdal Pınar, belediyelerin engelliler için verdiği camekan simit tezgahlarının amacı dışına çıkarak bazı…
Simitçiler ve Unlu Mamüller Odası Başkanı Erdal Pınar, belediyelerin engelliler için verdiği camekan simit tezgahlarının amacı dışına çıkarak bazı kesimlere rant kapısı olmasına ‘dur’ denmesini istedi.
Sosyal belediyecilik kapsamında başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm ilçe belediyeleri hazırlattıkları camekan simit tezgahlarını istihdam sağlamak adına engelli vatandaşlara dağıtıyor. Engelli vatandaşlara iş imkanı yaratılması, geçimlerini sağlamaları ve en önemlisi toplumdan kopmamalarını sağlayan bu çalışmanın son derece olumlu olduğunu dile getiren Simitçiler ve Unlu Mamüller Odası Başkanı Erdal Pınar işleyişte sıkıntı yaşandığını iddia etti. Bursa genelinde 350’den fazla camekanın belediyeler tarafından engelli vatandaşlara dağıtıldığını hatırlatan Pınar, “Engelli vatandaşlara belediyeler tarafından tahsis edilen camekanların kesinlikle bir devir hakkı söz konusu değildir. Fakat baktığımızda bu tezgahlarda engelli görmek neredeyse imkansız. Bizler engelli vatandaşlarımıza iş imkanı yaratılmasına karşı değiliz. Fakat mademki engelli arkadaşlarımıza çalışması için imkan sağlanıyor, en azından bu tezgahların kimde olduğu? Kimin işlettiği, hakkında bizleri bilgi sahibi etsinler. Bizim karşı çıktığımız bir farklı nokta da odamıza kayıtlı olmayan yerlerden ürün temini yapmalarıdır. Hal böyle olunca bu kişiler kayıtdışına çanak tutmuş oluyorlar” dedi.
HAKSIZ REKABET VAR
Odalarına birçok kayıtlı unlu mamül imalathanesinin bu tarz kayıtdışı çalışan ve haksız rekabete yol açan kurumlar yüzünden zor durumda kaldığının altını çizen Pınar, “Merdiven altı diye tabir edilen yerlerde hijyenden yoksun şekilde üretilen ve aynı zamanda gramaj olarak düşük ürünler bu tezgahlarda satılıyor. Bugün bir simit 100 gram olmadır. Fakat bu merdivenaltı yerlerde üretilen simitler 75-80 gram arasındadır. Durum böyle olunca her şeyi kuralına göre yapan, vergisini veren esnafımız zor duruma düşüyor. Bizim gibi dürüst esnaflarda simidin maliyeti 37,5 kuruştur. Fakat bu haksız rekabete yol açanların maliyeti 25 kuruşu geçmez. Hal böyle olunca işini dürüstçe yapan esnafımız kenpenk kapama konumuna kadar getiriliyor” diye konuştu.
DEMETİMLER YAPILMALI
Engelli vatandaşların raporları ile belediyeye gelerek başvuruda bulunduğunu ve belediye tarafından yapılan incelemeler neticesinde camekanı almaya hak kazanıldığını anlatan Smitçiler ve Unlu Mamüller Odası başkanı Erdal Pınar, “Bu tezgahların denetlemesi belediyelerin elinde. Fakat gereken denetlemeler yapılmıyor. Tezgahı kim işletiyor? Buradan gelir kime kalıyor? Satılan ürünler prosedürlere uygun mu? Bunları sorun yahut araştıran yok. Odamıza kayıt olmadıkları için bizlerde gerekli denetimleri yapamıyoruz. Mesela odamıza kayıt olma zorunluluğu koşulması gerekmez mi?” dedi. Denetimlerden yoksun herkesin istediği gibi at koşturduğunu ileri süren Pınar, en azından sağlık açısından satılan ürünlerin denetiminin yapılması gerekliliğinin altını çizdi.
ESNAF ABLUKADA
Konu ile ilgili olarak görüş aldığımız yerleşik unlu mamül esnafı ise belediyenin bu uygulamalarından şikayetçi. Tarihi Belediye Binası’nın arkasında bulunan Flash Unlu Mamülleri’nin sahibi Mehmet Erdoğan, işini sokuldukları bu durumdan olan şikayetini dile getirdi. Kendisinin 7bin5yüz lira kira verdiğini hatırlatan Erdoğan, “Engelli diye vatandaşlara camekan veriyorlar. Fakat tam çarşı girişinde biz biliyoruz ki; bir çok camekan var sahipleri bizlerden daha sağlıklı. Hatta bir tanesi polis memurunun. Hal böyle olunca isyan etmemek elde değil” dedi. Bakırcılar Çarşısı girişinde bulunan bir diğer esnaf, Papatya Pastanesi sahibi Hanifi Kocabaş ise vergi, kira personel parası gibi birçok masrafları olmasına karşın dükkanının hem üst kısmında hem de altında 2 camekan konulmasının akla hayale sığmayacak bir uygulama olduğunu belirtti.