Engellilere Evinde İş İmkanı
Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş
Çağrı merkezi ve müşteri hizmetleri alanında faaliyet gösteren Callpex firması, engellilere, öğrencilere, ev hanımlarına evden iş imkanı sağlayacak
İSTANBUL– Çağrı merkezi ve müşteri hizmetleri alanında faaliyet gösteren Callpex firması Genel Müdürü Oğuz Taşkent, hayata geçirdikleri yeni iş modeli Home Agent ile şu anda evinden hizmet veren 40 çalışanları olduğunu, önümüzdeki 1 yıl içinde bu sayıyı 200’e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Callpex, engelliler ve ev hanımları, genç emekliler, öğrenciler, aktif çalışma hayatını sonlandırmış veya duraksatmış olan kişiler ile gazilerin evlerinde çalışabileceği çağrı merkezi sistemi”Home Agent”ı hayata geçirdi.
Oğuz Taşkent, başlattıkları bu yenilikçi yaklaşım ile artık başka şehirlerde bile olsa çağrı merkezi çalışanlarının evlerinden, sanki iş yerindeymiş gibi çalışabileceklerini vurguladı.
Çalışanların evlerine kurulan teknolojik sistemler ile çağrı merkezi sektörünün artık mekandan bağımsız hale geldiğini belirten Taşkent, Home Agent modelinde çalışanların mesai saatlerini kendilerinin belirleyebildiğini kaydetti.
Bunun da özellikle ev hanımları ve öğrenciler için büyük kolaylık sağladığının altını çizen Taşkent, şu anda evinden hizmet veren 40 çalışanları olduğunu, önümüzdeki 1 yıl içinde 200 evden çalışana ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi.
Taşkent, çağrı merkezlerinin çok büyük yatırımlar yapmadan Anadolu’ya açılmasına olanak sağlayan bu model sayesinde birçok insanın işe gitmek için yol masrafı ödemediğini ve yeşil uygulamalara katkı sağlayarak atmosfere yayılan karbon salınım oranlarını azalttığını belirtti.
“BÜTÜN TEKNOLOJİK ALTYAPIYI KURUM OLARAK BİZ SAĞLIYORUZ”
Taşkent, Home Agent teknolojisini 1,5 yıllık bir Ar-Ge faaliyeti sonrasında geliştirdiklerinin altını çizerek, şöyle konuştu:
“Şu anda dünya standartlarında bir platforma sahibiz. Dünyada farklı bölgelerde uygulanan bir yöntem olan Home Agent’ı Türkiye’de de yaygın olarak uygulamayı hedefliyoruz. Marka tescil hakkı başvurusunu da yaptığımız Home Agent ile amacımız, teknolojiden yararlanarak aynı merkezi çalışma ortamında değil, evden çalışan müşteri hizmetleri yetkilileriyle kurumlara hizmet sağlayabilmek. Bu şartlarda çalışmak isteyen adaylar, İş Kanunu gereği tam zamanlı veya yarı zamanlı olarak iş başvurusunda bulunabiliyor. Bu adayların belirledikleri boş zamanları ile kendi beklentilerimizi örtüştürerek bir mesai saati belirliyoruz. Böylelikle kişiler, bizim çalışma şartlarına uygun olarak, kendi belirledikleri zaman diliminde çalışabiliyorlar. Bu da çalışan açısından büyük bir kolaylık ve motivasyon aracı oluyor.
Home Agent’da IP Contact Center dediğimiz son derece gelişkin bir teknolojik altyapı kullanıyoruz. Bununla, ev kullanıcılarını internet üzerinden rahatlıkla sisteme bağlayabiliyoruz. Önemli bir detay ise buradaki bütün teknolojik altyapıyı kurum olarak biz sağlıyoruz. Evden çalışan kişilerin sadece bir oda ya da sessiz ve sakin bir ortam yaratması yeterli oluyor. Bunun için gerekli olan tüm bilgisayar sistemi, kulaklıklar ve internet paketini Callpex tedarik ediyor. Sistemin bakımı, denetimi ve desteği de bizim tarafımızdan yapılıyor. Böylece herhangi bir kişi, sermayeye ihtiyacı olmadan evinden iş sahibi olabiliyor.”
İLK İŞE BAŞLAYANA 750 LİRA GELİR
Oğuz Taşkent, Home Agent iş modelinde ücret politikasının normal bir çağrı merkezinin uygulamasından farklı olmadığının altını çizerek, işe yeni başlamış, standart bir evde çalışanın ortalama 750 lira gelire sahip olduğunu ve bu gelirin çalışanın kazanacağı yetkiyle birlikte arttığını belirtti.
Home Agent uygulamasında, herhangi bir çağrı merkezinde müşteri yetkilisi olarak çalışabilecek profillerde olan kişileri aradıklarını dile getiren Taşkent, bunları şöyle sıraladı:
“Temel iletişim becerileri kuvvetli, strese karşı dayanıklı, temel eğitime sahip, bunun yanında da özellikle konuşmasıyla karşısındaki kişide güven uyandıran ve müşteriyi ikna edebilme kabiliyetine sahip olan herkes Home Agent olarak çalışabilir. Bu aşamada, kişiden çok ev veya çalışılacak ortamın bu işe uygunluğuna bakıyoruz ki burada belirleyici olan kural sessizlik. Bu hizmetin çocuk gürültüsü, televizyon sesi gibi bazı gürültüleri almayan bir ortam veya odada verilmesi dışında bir beklentimiz yok.”
“SEKTÖRÜN ÜZERİNDE BÜYÜME KAYDETTİK”
Sektörün ekonomik kriz ve durgunluğa rağmen, Türkiye genelinde 2008 yılında yüzde 26 ve 2009 yılında yüzde 26,5 oranında büyüme gösterdiğini dile getiren Taşkent, “Biz ise Callpex olarak bunun da ötesine geçerek, bu yılın ilk 6 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 300’e varan büyüme kaydettik, büyük adımlar attık. Var olan hızlı büyüme temposu içinde, özellikle engelli vatandaşlarımıza ve ev hanımlarına ulaştığımızda, bu hedeflerimizi de fazlasıyla aşacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.
İŞİTME ENGELLİLERE GÖRÜNTÜLÜ ÇAĞRI MERKEZİ
Taşkent, yine benzer şekilde bir sosyal sorumluluk projesi olarak görülebilecek, işitme engellilere yönelik görüntülü çağrı merkezi projelerini de önümüzdeki aylarda hayata geçirmek için çalışma başlattıklarını ifade ederek, “Çok yakında özellikle müşteri hizmetleri ve telefonla satış projelerinde işitme engellilere görüntülü çağrı merkezi üzerinden hizmet vermeye başlayacağız” dedi.
Çağrı merkezlerinde kaliteyi kontrol edebilmek için en önemli etkenlerden birinin müşteri hizmetleri yetkilisinin yaptığı görüşmeleri izleyebilmek olduğunu ifade eden Taşkent, bu sebeple bütün bu çalışmayı uzaktan yönetebilecekleri bir teknolojik platform oluşturduklarını, böylece, 15-20 kişilik takımları yöneten takım liderlerinin çalışmasını uzaktan gerçekleştirebilme olanağına sahip olduklarını bildirdi.(aa)