Yaşlılara yönelik hizmetler
Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş
Türkiye’de birçok huzurevinin yanı sıra evde bakım hizmetiyle kimsesiz ve bakıma muhtaç yaşlıların ihtiyaçları karşılanırken, oluşturulan çeşitli mekanlarda da sosyal faaliyetlerde bulunmaları sağlanıyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, kentte 60 yaşını dolduranlar, yıllık 150 lira kart bedeli vererek, yıl boyunca toplu ulaşımdan ücret ödemeden istedikleri kadar faydalanıyor. Yeşil kartlı 65 yaşını dolduran yurtaşlar da yıllık 10 lira bedelle ücretsiz toplu ulaşım kartına sahip oluyor. Üçkuyular semtinde kurulan Sağlıklı Yaş Alma ve Dayanışma Merkezi, ileri yaştakilere lokal, kuaför, spor ve gezinin yanı sıra el işi ve beceri eğitimi hizmeti veriyor.
Günlük ihtiyaçlarını yardımsız karşılayabilen 55 yaş üstü İzmirlilerin üye olduğu merkezde, gazete okuma, zeka oyunları oynama, sohbet etme imkanı sunuluyor. Belediyeye ait Eşrefpaşa Hastanesi’nde yaşlı, yalnız yaşayan ve bakıma muhtaç kişilere evde bakım hizmeti veriliyor. Eşrefpaşa Hastanesi’nde ameliyatın ardından taburcu olan yaşlıların ilaçlarını doğru alıp almadığı kontrol ediliyor ve ilaç saklama–hatırlatma seti hediye ediliyor.
Yine belediyeye ait 304 yatak kapasiteli Zübeyde Hanım Huzurevi’nde, hiçbir geliri olmayan 160 yaşlının tüm ihtiyaçları karşılanıyor. Görevli doktor ve hemşireler, yaşlılara her gün poliklinik hizmeti veriyor. Huzurevi bünyesindeki laboratuvarda rutin kan ve idrar tahlilleri, basit fizik tedavi uygulamaları yapılıyor.
Gezici yaşlı dayanışma merkezi oluşturulacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Alzheimer hastalığını ötelemek amacıyla gezici yaşlı kültür sanat otobüsünü hizmete almayı planlıyor. Belediye, ileri yaşa bağlı fiziksel ve ruhsal hastalıkların aile ve topluma getirdiği ekonomik, sosyal tahribatı azaltmak için her semtte, yaşlılara ulaşmayı hedefleyen mobil (gezici) yaşlı dayanışma ve rehabilitasyon merkezleri oluşturulacak. Projeyle, yaşlılığın getirdiği yalnızlık, izolasyon ve depresyon nedeniyle eksilen sosyal hayat ve etkinliklerin desteklenmesiyle, kent merkezindeki etkinliklerin yaşlı bireye ulaştırılması amaçlanıyor. Belediye, yaşlılar için gündüz bakımevi, Eşrefpaşa Hastanesinde uzun süreli kontroller için ortopedik ve cerrahi check-up ve sosyal kampüs tesisi projelerini de hayata geçirmeyi hedefliyor.
Karşıyaka İlçe Belediyesi de Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nün çalışmaları kapsamında yaşlılara sağlık hizmeti sunuyor. Ayrıca açılan Sosyal Destek Merkezinde yaşlı ve engellilere verilecek kol saati şeklindeki elektronik devre (çip) sayesinde, acil durumlarda belediyeden yardım istenebilecek. Özellikle evlerinde yalnız yaşayanlara verilecek aygıtla ilgili kişinin merkezden kontrol edilmesi, ilaçlarını zamanında alması sağlanacak, ihtiyaç anında belediyenin yardım ekipleri ulaşacak.
Adana’da bahçeli evleri bulunan huzurevi
Adana’da, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na (SHÇEK) bağlı 2 huzurevinin yanı sıra özel huzurevi bulunuyor. Adana Huzurevi’nde 205, Seyhan Belediyesi’nce yaptırılarak SHÇEK’e devredilen ikinci huzurevinde ise 105 yaşlı kalıyor. Huzurevlerine 60 yaş ve üzerindekiler kabul ediliyor. Sosyal güvencesi bulunmayan ve geliri olmayanların ücretsiz yararlandığı huzurevlerinde, ücretli kalanlar da odanın özelliklerine göre ödeme yapıyor.
Yaklaşık 50 dönümlük araziye sahip Adana Huzurevi, tatil köyünü andıran 42 metrekarelik bahçeli evleriyle dikkati çekiyor. Burada, yalnızca bağımsız yaşayabilecek yaşlılar kalabiliyor. Salona açık mutfağı, yatak odası, banyo ve tuvaleti bulunan bu evlerde, kalorifer ve her an sıcak su bulunuyor. Görevlilerce her öğün yemekleri evlerine kadar getirilen yaşlıların, ana binayla bağlantılı dahili telefonları da bulunuyor.
Düzenli sağlık kontrolleri yapılan yaşlılar, merkezi binaya gelerek sosyal etkinliklere katılabiliyor. Buradaki yaşlılar, zaman zaman görevlilere bilgi verip dışarı da çıkabiliyor. Ataköşkü Özel Huzurevine ise 55 yaş üstü olanlar alınıyor. Huzurevinin 35 kişilik kapasitesi bulunuyor.
Bursa’da rehabilite amaçlı huzurevi korosu
Bursa Büyükşehir Belediyesi Huzurevi, Mesken-Kaplıkaya semtinde yıllardır sabit gelirli veya hiç geliri olmayan yaşlılara kucak açarak sıcak aile ortamı sağlıyor. Yetkililer, huzurevindeki yaşlıların sosyal ve ruhsal yönden desteklenmesi amacıyla sağlık durumları, mesleki bilgi ve becerileri belirlenerek bu doğrultuda atölyeler oluşturulduğunu bildirdi.
Yaşlıların biçki-dikiş, koltuk kaplama, hediyelik eşya ve tamir–bakım-onarım atölyelerinde boş vakitlerini değerlendirirken aynı zamanda huzurevinde ihtiyaç duyulan hizmet ve malzemelerin üretimine gönüllü katkı sağladıklarını belirten yetkililer, şöyle konuştu: ”Atölyemizde üretilen hediyelik kumaş çantalar, dekoratif yastıklar, yatak örtüsü takımları, masa örtüleri, bebek setleri ve takılar, her yıl kermes ve yiyecek şenliğinde huzurevi sakinleri yararına satışa sunuluyor. Atölyemizde tüm huzurevi sakinlerimizin terzilik işleri de (fermuar, paça, tamirat, ütü vb.) yapılıyor.”
Huzurevinde sosyal ve psikolojik rehabilite amacıyla 15’i kadın 30 kişiden oluşan koro kurulduğunu bildiren yetkililer, korodaki şef, saz sanatçıları, solistler dahil tüm elemanların huzurevi sakinlerinden oluştuğunu, Huzurevi Türk Halk Müziği Korosu’nun verdiği konserlerle büyük beğeni kazandığını ifade etti. Yetkililer, Büyükşehir Belediyesi’nce 65 yaş üzeri yaşlılık aylığı alanlara ücretsiz seyahat kartı, 60 yaş üzeri yurttaşlara da indirimli seyahat kartı verildiğini kaydetti.
Konya’da yaşlılar, emekli konaklarında buluşuyor
Konya Büyükşehir Belediyesi, verdiği elektromanyetik kartla (elkart) yaşlıların ulaşımda indirimli tarifeden yararlanmalarını sağlıyor. Toplu taşıma için son alınan otobüslerde ise yaşlıların daha rahat kullanabilmesi için özel basamak gibi özellikler bulunuyor. Aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi, muhtaç yaşlılara evde sağlıkla ilgili bakım hizmeti veriyor.
Eski Fuar Alanı’ndaki Emekliler Lokali de sosyal etkinlikler ve çeşitli kurslara ev sahipliği yapıyor.
Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne bağlı, 320 kişinin kaldığı Konya Huzurevi’nde, rehabilitasyon merkezi de bulunuyor. Yatalak yaşlılara da hizmet verilen huzurevinde, tiyatro, sinema, piknik etkinlikleri dışında yaşlıların gruplar halinde tatile gitmesi sağlanıyor. Merkez Karatay ilçesinde, belediyenin yaptırdığı 7 emekli konağı yaşlılara hizmet veriyor. Kısa süre önce 8’incisinin temeli atılan emekleri konaklarına gelenler, günlük gazete, dergi ve kitap okuma imkanı buluyor, ücretsiz çay içebiliyor.
Karatay Belediyesi, ayrıca belediyeye ait aşevinden talep eden ya da muhtarlık tarafından isimleri yazdırılan yaşlılara sıcak yemek servisi sağlıyor. Merkez ilçe Selçuklu’da ise belediye, ilk Emekliler Konağı’nın yapımına Özalan Mahallesi’nde başladı.
Samsun’da yaşlıların ev temizliği ve yemekleri yapılıyor
Samsun Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yaklaşık 2 yıl önce hizmete giren ”Yaşadığı Yerde Yaşlıya Bakım Hizmetleri Merkezi” faaliyetleriyle, ev ortamında yaşlının desteklenmesi ve toplumdan soyutlanmadan yaşamına devam etmesi amaçlanıyor.
Yaşlıların günlük yaşamını kolaylaştırırken onlara yalnız olmadıklarını da hissettirmenin benimsendiği hizmetler, Büyükşehir Belediyesi sınırlarında oturan, eşiyle veya yalnız yaşayan 60 yaş üzerinde, asgari ücretin altında gelire sahip olanları kapsıyor. Evindeki günlük rutin işlerini yapmakta zorlanan yaşlılara destek olarak temizlik hizmeti verilirken, kimsesi olmayan bakıma muhtaçlara yemek yapma konusunda destek veriliyor, bulaşıkları yıkanıyor. Sağlık hizmetleri kapsamında da bakıma muhtaçların beden temizliği, sakal-tırnak kesimi ve bakımlarını merkez üstleniyor.
Ayrıca yaşlılara, çeşitli konulardaki sorunları nedeniyle uzmanlarca psikolojik destek sağlanıyor. Görevli doktor ve hemşirelerce evlerinde ziyaret edilen yaşlıların genel sağlık kontrolü yapılıyor, gerekli görüldüğünde hastaneye yönlendiriliyor. İhtiyacı olanlara enjeksiyon yapılıyor, serum ve sonda takılıyor, pansuman yapılıp tansiyon ve şeker ölçümü gerçekleştiriliyor. Yetkililer, hizmetten yaklaşık 670 yaşlının yararlandığını, bu hizmetlerin belirli aralıklarla evlere gidilerek yürütüldüğünü bildirdi.
Büyükşehir Belediyesi Huzurevi’nde ise 50 kişinin barınma ihtiyacı karşılanıyor. Bunun yanı sıra yaşlılara halk otobüslerinden indirimli kullanım imkanı sağlanıyor. Yardıma muhtaç olanlara giyim, eşya ve gıda yardımı yapılıyor. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı da ihtiyaç sahiplerine belirli dönemlerde nakdi yardım yapıyor.
Sakarya’da yaşlı hizmet birimi
Sakarya’da resmi kurumlar ile derneklere ait barınma yurtları ve evlerinde, bakıma muhtaç yaklaşık 2 bin 170 yaşlıya şefkat eli uzatılıyor. Sakarya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde oluşturulan Sosyal Gelişim Merkezi Yaşlı Hizmet Birimi, bakıma muhtaç 60 yaş üstü kişilerin her türlü ihtiyacını karşılıyor. Bakacak kimsesi bulunmayan, doktora gidemeyecek durumda olan, günlük ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan yaşlılar, birimin hizmetlerinden faydalanabiliyor. Sakarya’da birime kayıtlı 170 yaşlı, psikolojik destek, doktor ve hemşire kontrolünde sağlık hizmeti, ambulans hizmeti, sıcak aş, gıda, yakacak, giyecek, ilaç ve hasta bezi yardımı alıyor. SHÇEK’in yaşlı, muhtaç ve özürlü kişilere yönelik çalışmalarını ise ağırlıkla evde bakım hizmeti oluşturuyor.
SHÇEK İl Müdür Yardımcısı Ali Akkuzu, kentte evde bakım hizmetine 2 bin 272 başvuru olduğunu belirterek, ”1957 kişiye evde bakım ücreti ödeniyor. Bunun için yaşlının kendi işini görememesi, evde bakmakla yükümlü olanların asgari ücretin 3’te 2’sinden az gelirinin olması şartı aranıyor” dedi. SHÇEK bünyesindeki Arifiye Huzurevi’nde ise 60 yaş üstü 23 kişi barınıyor. Müstakil prefabrike evlerden oluşan 65 kişi kapasiteli huzurevinde, hiçbir güvencesi olmayan, ihtiyaçlarını kimsenin yardımı olmadan giderebilen yaşlılara hizmet veriliyor. Adapazarı’nda kurulu Sakarya Hayırseverler Derneği de 57 yıldır bakıma muhtaç yaşlılara yardım elini uzatıyor.
Trabzon’da yaşlılara gıda, ev eşyası ve giyim yardımı
Trabzon Belediyesi, 65 yaş üstü yaşlılara verdiği hizmetleri, kuruma gelen başvuruları değerlendirerek karşılıyor. Belediye Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’ne başvuran yaşlılara, başta gıda olmak üzere ev eşyası ve giyim yardımı yapılıyor. Trabzon şehir merkezinde faaliyet gösteren otobüslerde ise 65 yaş üzerindeki kişilerden ücret alınmıyor.
Trabzon Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne bağlı Huzurevi ve Yaşlı Bakım Rehabilitasyon Merkezi’nde de 60 yaş üzeri kimsesiz ya da bakıma muhtaç yaşlılar ile özürlülere hizmet veriliyor. Burada kalan 194 kişiden 103’ü, yatalak olması nedeniyle merkezin ”özel bakım” bölümünde hizmet alıyor. Merkezde, ekonomik durumu iyi olmasına rağmen bakıma muhtaç yaşlılar da kalabiliyor. Ekonomik durumu iyi olanların bir miktar para vererek kaldığı huzurevinde, hiçbir maddi geliri olmayan yaşlılara ise devlet tarafından harçlık veriliyor.
Trabzon dışındaki illerden gelen yaşlıların da kalabildiği merkezin kapasitesinin artırılması için çalışmalar sürüyor. Ayrıca Trabzon Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nce, bakıma muhtaç yaşlılara evde bakım hizmeti veriliyor. Uygulama kapsamında, bir akraba ya da komşudan seçilebilen bakıcılara, yaşlıların ihtiyaçlarını karşılaması için devlet tarafından asgari ücret ödeniyor.
Denizli’de boya badanaya kadar her türlü hizmet veriliyor
Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Şamil Çınar, yardıma muhtaç yaşlı ve engellilerin, evlerinin boya badana gibi yıllık bakımından temizliğine kadar her türlü ihtiyacını karşıladıklarını söyledi. Muhtarlar vasıtasıyla belirlenen yaşlı ve bakıma muhtaç kişilerin ”ayaklarına kadar hizmet götürüldüğünü” bildiren Çınar, şunları anlattı: ”Bu kişilere iaşe ve giyecek yardımının yanında evde bakım hizmeti veriliyor. Hayırseverlerden aldığımız nakit dışı yardımlar, Sevgi Eli vasıtasıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Sosyal güvencesi olmayan yoksullara belli aralıklarla para yardımı yapılıyor.” Belediyenin gelecek günlerde ”evde bakım hizmeti kursu” düzenleyeceğini ifade eden Çınar, ”İş isteyenler, bakıma muhtaç yaşlılarımıza bakmak suretiyle iş sahibi olacak” dedi.
Sıvas ve Tokat’ta yaşlılara günlük yemek
Sıvas Belediyesi ve bünyesinde faaliyet gösteren Hayat Ağacı Derneği, kentteki ihtiyaç sahibi yaşlılara Gıda Bankası’ndan gıda, giyim ve benzeri yardımlar yapıyor. Belediye, yemek yapamayacak durumdaki 100 yaşlıya, günlük sıcak yemek yardımında bulunuyor. Görevliler, yaşlıların evine giderek yemeklerini teslim ediyor.
Sıvas Belediyesi İhramcızade İsmail Hakkı Toprak Huzurevi’nde ise 38 yaşlı barınıyor. 96 kişi kapasiteli huzurevinde kalanlardan maddi durumu iyi olmayan 12 kişinin huzurevi ücretini, Sıvas Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı karşılıyor. Kentte ayrıca yaşlılar için 3 ayrı özel bakımevi bulunuyor. Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nde yapılan araştırmalar sonucunda maddi durumunun iyi olmadığı belirlenen yaşlıların ücretleri, devlet tarafından ödeniyor. Evinde yakınlarının baktığı yoksul yaşlıların ihtiyaçlarının karşılanması için devlet tarafından nakdi yardım yapılıyor.
Tokat Belediyesi Aşevi Müdürlüğü ise yaklaşık 300 yaşlıya günlük sıcak yemek yardımı yapıyor. Kentte Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna bağlı 100 kişi kapasiteli huzurevi bulunuyor. Sosyal Hizmetler Müdürü Sabri Mürekkepçi, devletin, yaşlılarına sahip çıktığını belirterek, ”Devletimiz 65 yaş üstündekilere 80 TL maaş veriyor. Kimsesi ve kalacak yeri olmayan yaşlılara huzurevinde barınma imkanı sağlanıyor. Huzurevimizde 83 yaşlı barınıyor” dedi.
Sinop ve Ordu’da yaşlılar dinlenme evi
Sinop Belediyesi Yaşlılar Dinlenme Evi, günübirlik vakit geçirmek isteyenlere hizmet veriyor. Yaşlıların bir araya gelip çay kahve içme, sohbet etme imkanı bulduğu Gazi Caddesi’ndeki dinlenme evinde, görevli hemşire şeker, tansiyon ölçümü ile enjeksiyon hizmeti veriyor. Sinop Belediyesinin yaşlılara yönelik hizmetleri kapsamında zaman zaman kent içi geziler düzenliyor. Sosyal Hizmetler Müdürlüğü yetkilileri, kentte huzurevi olmadığından kendilerine başvuranların başka illere yönlendirildiğini belirtti.
Öte yandan, Ordu Belediyesince Durugöl Mahallesi’nde yaşlılara yönelik dinlenme evi yaptırılıyor. Dinlenme evinin 1-2 ay içinde hizmete girmesinin planlandığını ifade eden yetkililer, buranın düğün, nişan gibi çeşitli sosyal etkinliklerin de yapılabileceği bir mekan olarak düzenleneceğini bildirdi.
Amasya’da ‘Yaşlılara Evde Bakım Hizmeti Projesi’
Amasya’da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca (SYDV) başlatılan ”Yaşlılara Evde Bakım Hizmeti Projesi” kapsamında 78 kişiye çeşitli hizmetler sunuluyor. SYDV’nin 171 bin TL bütçeli projesiyle, kimsesi olmayan ya da sahip çıkılmayan yardıma muhtaç 78 yaşlının evleri 15 günde bir temizleniyor. Yaşlıların evlerinde, küçük tadilat çalışmalarına da destek olunuyor.
Amasya Belediyesi’nce gelecek günlerde açılacak ”Gıda ve Giysi Bank Projesi”nde de yaşlılara öncelik tanınacağı öğrenildi. İhtiyaç sahipleri, verilecek limitli kartlarla her ay giysi ve temel gıda maddelerini market ortamında temin edebilecek. Sosyal Hizmetler Müdürlüğünce Suluova ilçesinde kimsesiz yaşlılara yönelik 85 kişi kapasiteli huzurevi yapımı için de çalışma başlatıldı.
Balıkesir’de toplu taşıma sisteminde düzenleme
Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok, Belediye Sosyal Destek Birimi’nde 65 yaş üzerindeki çoğunluğu kimsesiz yurttaşlara hizmet verildiğini söyledi. Birimin tüm masraflarını belediyenin karşıladığını belirten Ok, ”Yaşlıların kıymetini biliyoruz, bu nedenle onlara ayrı bir önem gösteriyoruz. Burada kalanlar yardıma muhtaç kişiler. Kısacası elden ayaktan kesilmiş yaşlılarımız” dedi. Toplu taşıma sisteminde de yaşlılar için düzenleme yaptıklarını anlatan Ok, ”Belediye otobüslerinin ana durakları çarşı merkezinde değil. Bu nedenle çarşıya gitmek isteyenler için ring otobüslerini hizmete koyduk. Ring otobüslerimiz, ücretsiz hizmet veriyor” diye konuştu.
Çorum ve Manisa’da toplu taşımada kolaylık
Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, yaşlıların rahat ve huzurlu bir kentte yaşamaları amacıyla çeşitli düzenlemeler yaptıklarını bildirdi. Özellikle toplu taşıma araçlarında rahat ve ucuza yolculuk edebilmeleri amacıyla 65 yaşın üzerindekilere şehir içi ulaşımda yüzde 50 indirim uygulandığını belirten Külcü, ”Ayrıca yaşlıların vakit geçireceği mekanlarda çeşitli düzenlemeler yaptık” dedi. Manisa Belediyesi de verdiği kartla 65 yaş üzeri vatandaşların Özel Halk otobüslerinden ücretsiz faydalanmalarını sağlıyor.
Kartın Manisa Belediyesi Denetimli minibüslerinde de geçerli olması yönünde Manisa Şoförler Odası ile görüşmelerin devam ettiği belirtildi. Manisa Belediyesi, yaşlı ve kimsesiz vatandaşların Manisa Belediyesi İsmail Cider Dinlenme ve Huzurevi’nde konaklamalarını da sağlıyor.
Rize’de 50 kişi kapasiteli huzurevi yapılacak
Rize Sosyal Hizmetler Müdürü Mehmet Nuri Gezmiş, kendilerine başvuran kimsesiz ve yaşlı kişileri, ilde huzurevi olmadığından maddi ihtiyaçlarını karşılayarak diğer kentlerdeki huzurevlerine gönderdiklerini söyledi. Fındıklı ilçesinde huzurevi yapılması için çalışmaların son aşamaya geldiğini bildiren Gezmiş, ”İlçede 50 kişi kapasiteli huzurevi yapmayı planlıyoruz. Huzurevinin temelini yakında atmayı hedefliyoruz” dedi.
Giresun’da ekmek ve para yardımı yapılıyor
Giresun Belediyesi Sosyal Hizmetler Müdürü Hasan Özdemir, 65 yaş üstü 100’ün üzerindeki kişiye her gün ekmek ve aralıklarla para yardımı yaptıklarını bildirdi. Giresun Sosyal Hizmetler İl Müdürü Recep Demir de bu yıl ilde 1700 bakıma muhtaç kişi belirlediklerini ifade ederek, ”Bunun yüzde 40’ını 65 yaş üstü kişiler oluşturuyor. Huzurevlerinde kalmak isteyenleri çevredeki illere gönderiyoruz, istemeyenlere evlerinde imkanlarımız ölçüsünde yardımcı olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Gümüşhane’de Yaşlılar Rehabilitasyon Merkezi yapılıyor
Gümüşhane Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nce 100 kişi kapasiteli Yaşlılar Rehabilitasyon Merkezi yapılıyor. Sosyal Hizmetler Müdürü İdris Altuntaş, bina inşaatının yüzde 90’lık bölümünün tamamlandığını söyledi. Gümüşhane Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ise kimsesiz ve bakıma muhtaç 65 yaş ve üzerindeki kişilere, çeşitli yardım ürünleri ile maddi destek sağlıyor.
Bayburt ve Artvin’de para yardımı
Bayburt Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nce, kimsesiz ve bakıma muhtaç 65 yaş ve üzerindeki kişilere 2022 Sayılı Kanun gereğince 265 lira aylık veriliyor. Bayburt Belediyesince özelleştirilen şehir içi ulaşımda ise yaşlılara yüzde 35’lik indirim sağlanıyor. Artvin’de de Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nce yardıma muhtaç kişilere gıda, yakacak, giyim ve para yardımı yapılıyor.
Antalya Belediyesi’nden ‘Yarım Elma Projesi’
Antalya Büyükşehir Belediyesi, 65 yaşın üzerinde sosyal ve ekonomik yoksunluk içindeki yaşlıların hayatlarını kolaylaştırmak için çeşitli projeler yürütüyor. Yaşlılara evde sağlık hizmeti veren Belediye ekipleri, bu kişilerin bakım gereksinimlerini periyodik olarak izliyor. Yaşlıların hastaneye yatırılmaları, evlerinin temizlenmesi, sağlık raporu almaları ve kişisel bakımlarına yardımcı olan belediye ekipleri, faturalarını ödeyen, fizik tedavi hareketleri yapan ve yürüyüşe çıkan yaşlılara da refakat ediyor.
Büyükşehir Belediyesinin uygulamak istediği ”Yarım Elma Projesi” ile de belediyeye başvuran yaşlı bakımı sertifikalı kişilerin, yardıma muhtaç yaşlılara evde bakım hizmeti vermesi amaçlanıyor. Belediyeye ait 48 kişi kapasiteli huzurevinden ise geliri olmayan yaşlılar ücretsiz yararlanıyor. Huzurevinde, günlük bakım ihtiyacını karşılayamayan yaşlılar için özel bakım ünitesi oluşturulması planlanıyor. Büyükşehir Belediyesi, evlerinde yaşayan 70 ihtiyaç sahibi yaşlıya da ”aceze maaşı” veriyor. Ayrıca yaşlılara gıda ve aşevinden günlük sıcak yemek dağıtımı yapıyor.
‘Emekli dostu Antalya’ projesi
Antalya Emniyet Müdürlüğü, Akdeniz Üniversitesi ile ”Emekli Dostu Antalya” projesini yürütüyor. ”Emeklilik çalışma hayatının sona ermesidir, yaşamın değil” ana fikriyle hazırlanan proje kapsamında, emeklilere yönelik ”telefon zinciri, emekli kursları, e-emniyet hattı ve emekli odası” gibi bazı etkinlikler geliştirildi.
Eskişehir’da yaşlılara hobi bahçeleri
Eskişehir Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, yaşlılar için Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon merkezlerinde hizmet veriyor. Yaşlılar, bu merkezlerde istedikleri kadar vakit geçirebiliyor.
Odunpazarı Kaymakamlığı ve Tepebaşı Kaymakamlığı Mal müdürlükleri de kentteki yaşlılara aylık 90 lira maaş veriyor. Büyükşehir Belediyesi, 65 yaş ve üstü için indirimli kent içi taşıma hizmeti veriyor. Yaşlılar, 10.00-15.00 saatleri arasında toplu taşıma araçlarından 85 kuruş ödeyerek yararlanıyor. Büyükşehir Belediyesi, yardıma muhtaç yaşlılar için de serbest geçiş pasosu veriyor. Merkez ilçe Odunpazarı Belediyesi ise iki ayrı bölgede 60 ve 70’er metrekarelik 175 parselden oluşan hobi bahçelerinde yaşlılara yer veriyor.
Kütahya’daki huzurevinde bahçe ve el sanatları faaliyeti
Kütahya Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne ait, Hamidiye Mahallesi’ndeki huzurevi 16’sı kadın 65 kişiye hizmet veriyor. Ormanlık alana yakın, bahçe içindeki huzurevinde kalan yaşlılar, seracılık, ağaç budama, bahçe düzenleme ve el sanatlarına yönelik faaliyetlerle zaman geçiriyor. Bu binanın ihtiyaca yeterli gelmemesi üzerine aynı mevkide yeni huzurevi inşa edilmesi için ihale düzenlenerek, 12 Haziran’da müteahhit firmaya yer teslimi yapıldı.
Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf’ın katıldığı törenle 30 Temmuz’da temeli atılan binanın, ihale gereğince 25 Ekim 2010’a kadar tamamlanması gerekiyor. Arsası Kütahya Belediyesince tahsis edilen yeni huzurevi binası, bodrum üzerine 4 katlı yapılacak. Huzurevi, 64 kişilik çift yataklı oda, 28 kişilik tek yataklı oda, 9 adet 3’er kişilik yatalak özel bakım odası, 6 misafir odası olmak üzere toplam 119 yatak kapasitesine sahip olacak.
Kütahya Belediyesi’nin, Belediye Sosyal Tesisleri’nde inşaatını tamamladığı sosyal destek bakım evleri ise 60 yaşını aşmamış yaşlılara hizmet verecek. Başvuruları alınmaya başlanan tesiste, dar gelirli, ihtiyaç sahibi, öz bakım ihtiyaçlarını karşılayabilen 20’şer erkek ve kadına ücretsiz barınma imkanı verilecek. Yine belediye tarafından geçen yıl Porsuk Çayı kenarında yaptırılan 39 hobi evi, emekliliğini doğa içinde sebze ve meyve yetiştirerek geçirmek isteyenlere huzurlu ortam sağlıyor.
Yozgat’ta yaşlılar, becerilerini geliştiriyor
Yozgat’ta SHÇEK’e bağlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde 38, Esenli Beldesi Bilal Şahin Huzurevi’nde 31 ve belediyeye ait huzurevinde 22 kişi barınıyor. Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi ile Belediye Huzurevi’nde kalan yaşlılara yönelik, Halk Eğitim Merkezi ile ortaklaşa açılan el sanatları kurslarına devam eden yaşlılar, boş zamanlarında galoş üretiyor, resim ve el işi ürünleri yapıyor. Sergilenen bu ürünlerin satışından elde edilen gelir, ürünü yapan yaşlıya veriliyor.
Aydın Belediyesi yaşlılar için özel birim kurdu
Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, yaşlılar için ”Aydın Belediyesi Hizmet Alanı” adı altında birim kurduklarını söyledi. Birimin Alzheimer hastası, yatalak, bakıma muhtaç hastalara hizmet edeceğini bildiren Çerçioğlu, bu kapsamda çok geniş bir tarama çalışması başlattıklarını bildirdi. Kentte yaklaşık 50 bin hanenin tarandığını belirten Çerçioğlu, ”Bu Türkiye’de ilk proje. Kaliteli yaşamın bir parçasını hayata geçiriyoruz. Yoksul, belediyenin kanatları altında sığınmaya muhtaç kim varsa destek olacağız” diye konuştu. Öte yandan, Aydın Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nca 65 yaş üstü ihtiyaç sahiplerine gerekli yardımların yapıldığını belirtti.
Bilecik’te gıda, yakacak ve nakdi yardım
Bilecik Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, kent genelinde 65 yaş ve üzeri 123 yaşlılık maaşı, özürlü vatandaşlar için de evde bakım ücreti ödüyor. Bilecik Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı da ilgili kanun gereği merkez ilçe ve köylerdeki hiçbir sosyal güvencesi olmayan ve herhangi kurumdan maaş almayan 215 vatandaşa gıda, yakacak ve nakdi yardımda bulundu. Bilecik Belediyesi ise TOKİ konutlardaki 30 evi, 65 yaş ve üzerindeki yoksul yaşlılara tahsis etti. Bilecik Huzurevinde 76, Pazaryeri Belediye Yaşlı Bakımevinde 9, Bozüyük Belediyesi Acezeevi’nde de 10 vatandaşın barındığı bildirildi.
Marmaris’teki huzurevinde yaşlılar için geziler düzenleniyor
Marmaris Belediyesi’nce 2004 yılında hizmete açılan huzurevinde, 60 yaşın üstünde özel bakım istemeyen 24 yaşlı kalıyor. Huzurevi hakkında bilgi veren Sosyal Hizmet Uzmanı Ufuk Emek, yaşlıları sık sık gezilere götürerek dış dünyayla bağlarının kopmamasını sağladıklarını belirtti. Huzurevine öncelikle ilçede yaşayan yaşlıların kabul edildiğini ifade eden Emek, şöyle konuştu: ”Marmaris Belediyesi Huzurevi, F sınıfı yani lüks huzurevleri kategorisine giriyor. Tek kişilik odada kalmak isteyenler aylık 410 TL, çift kişilik odada kalmak isteyenler kişi başı 370 TL ve süit odada kalmak isteyenler 520 TL ödüyor. Gerek altyapı gerekse verilen hizmet olarak yaşlılara kendi evlerindekinden daha iyi bir bakım imkanı sunuyoruz. Aynı bakımı evinde almak isteyen bir yaşlının aylık kazancının 4-5 bin TL civarında olması gerekiyor.” Emek, huzurevinde 14 bin kitap bulunan kütüphanenin yaşlıların hizmetinde olduğunu bildirdi.
Malatya’daki huzurevinde kalanlara sağlık taraması
Malatya Sosyal Hizmetler Müdürü Murat Konan, bakıma muhtaç yaşlılara bakanlara aylık asgari ücret ödediklerini, bakacak kimsesi olmayanları da bakım merkezine yerleştirerek kuruma aylık 2 asgari ücret tutarında ödeme yaptıklarını bildirdi. Bakım merkezinde şu anda 37 yaşlının bulunduğunu ifade eden Konan, sokakta kalmış yaşlıları da durumuna göre bakım merkezi ya da huzurevine yerleştirdiklerini belirtti. Müdürlüğe bağlı huzurevinde 97 yaşlının kaldığını anlatan Konan, buradaki yaşlıları İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi ile yapılan protokol gereği belli aralıklarda sağlık taramasından geçirdiklerini söyledi.
Kocaeli’nde yaşlılara sağlık hizmeti
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Osman Poyraz, özellikle kimsesi bulunmayan, sosyal ve tıbbi bakıma ihtiyacı olan genellikle 65 yaş üstü kişilerin ihtiyaçlarını evlerinde gidermeye çalıştıklarını bildirdi. Poyraz, yardıma muhtaçların hasta bezi ihtiyaçlarını, yara bakımlarını, tansiyon, diyabet gibi kronik rahatsızlıklarının takibini, fizyoterapi ihtiyaçlarını evlerinde giderdiklerini, hastaneye gitmesi gerekenlerin nakillerini yaptıklarını söyledi.
Kocaeli’de yaklaşık 4 bin kişiye evde bakım hizmeti verdiklerini belirten Poyraz, şöyle konuştu: ”Hizmetlerimizde yaş sınırlaması yok ancak yaşa bağlı rahatsızlıklar arttığı için hizmet ettiğimiz kesimi genellikle 65 yaş üzeri kişiler oluşturuyor. Hastaneye gitmesi gerekenleri hastaneye götürüyoruz, yeşil kartı olmayanlara kart çıkarılması için yardım ediyoruz. Emekli maaşını almak için bazı bürokratik işlemleri yapması gerekenlere yardımcı oluyoruz. Takip etmediği, ilgilenmediği işlemlerini tamamlayarak en az 30 kişinin maaşını almasını sağladık.” Poyraz, belediyenin 65 yaş üstü yurttaşlara halk otobüslerinden ücretsiz yararlanma imkanı tanıdığını kaydetti.
Tekirdağ’daki huzurevinde piknik ve konser faaliyetleri
Tekirdağ Sosyal Hizmetler Müdürü Selma Akarsu, Tekirdağ Zübeyde Hanım Huzurevi’nde 55, Çorlu Huzurevinde 73 kişinin kaldığını, bu yaşlılardan 40’ına ücretsiz hizmet verdiklerini bildirdi. Yaşlılara her yıl 2 kez kışlık ve yazlık kıyafet verildiğini belirten Akarsu, şöyle konuştu: ”Huzurevinde ücretsiz kalan yaşlılarımıza her ay 86 TL harçlık veriyoruz. Yaşlılar sağlık hizmetlerinden sınırsız yararlanıyor. Düzenlediğimiz tiyatro, konser, piknik gibi etkiliklerle de sosyalleşmelerini sağlıyoruz. Ayrıca huzurevleri arasında zaman zaman ziyaretler yaparak, farklı kişilerle görüşme ve farklı ortamlarda bulunmalarını sağlıyoruz.”
Zonguldak’ta 350 yaşlıya maddi katkı sağlanıyor
Zonguldak Sosyal Hizmetler Müdür Vekili Veli Köktürk, Devrek ilçesinde açılan Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde 60-65 yaş üstü 32, Ereğli ilçesindeki İzmirlioğlu Huzurevinde de 52 yaşlı ve bakıma muhtaç kişiye hizmet verildiğini belirtti. Köktürk, ailesiyle kalan 350 yatalak yaşlıya da aylık olarak maddi katkı sağlandığını ifade etti. Zonguldak Belediyesi ise 60-65 yaş üstü yaşlıların halk ve belediye otobüslerinden indirimli yararlanmasını sağlıyor. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı da periyodik aralıklarla yakacak ve yiyecek yardımında bulunuyor.
Bartın ve Karabük’te yaşlılara hastanede öncelik tanınıyor
Bartın Valisi İsa Küçük’ün il sınırları içinde yaşlı ve yalnız yaşayanların belirlenmesi amacıyla yayımladığı genelge doğrultusunda, özellikle aile hekimleri aracılığıyla yaşlılar tespit edilerek ziyaretlerde bulunuluyor. Sağlık kuruluşları ve hastanelerde 65 yaş üstü hastalara da muayenelerinde öncelik tanınıyor. Bartın ve Karabük’te 65 yaş üzerindekiler, belediye ve özel halk otobüslerinden ücretsiz yararlanıyor. Karabük’te, bakıma muhtaç olanlara sıcak yemek dağıtımı yapılıyor. Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, 65 yaş üstü yaşlıları huzurevine alarak yardımda bulunabiliyor. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, her yıl yakacak ve nakdi yardım yapıyor, yeşil karttan yararlanamayanlara sağlık giderleri konusunda yardım ediyor. Karabük Valiliği’nin kontrolünde, özellikle yalnız yaşayan yaşlılar, aile hekimleri aracılığıyla ziyaret ediliyor.
Burdur’da göl manzaralı huzurevi
Burdur Belediyesi bünyesindeki Berberoğlu Vakfı Huzurevi’nde 43 yaşlıya, 3’ü hemşire 12 personel hizmet veriyor. Bir katı kadın, diğer katı erkekler için ayrılan huzurevinde odalar en fazla 3’er kişilik. Göl manzaralı huzurevinde, mescit, yemekhane, salon ve LCD televizyon bulunuyor. Burdur’da 65 yaş üzerindekiler için şehir içi ulaşım da öğrenci tarifesine göre düzenlendi. Öte yandan, Isparta’da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ”Yaşlılara Evde Bakım Projesi” yürütüyor.
Mersin’de 60 yaş üzeri yaşlılara ulaşımda yüzde 50 indirim
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, yaşlıların yaşam kalitelerinin artırılmasına yönelik uygulamaları önemsediklerini belirtti. Bu kapsamda belediye otobüslerinde 60 yaş üzerindekilere yüzde 50 indirimli ulaşım imkanı sağladıklarını bildiren Özcan, kentte eksikliği hissedilen huzurevi yapımı için de çalışmalara başlandığını, binanın yapım aşamasında olduğunu ifade etti. Özcan, ”Önümüzdeki 5 yılık süreçte, huzurevini tamamlayıp ikinci binanın inşaatına başlamayı planlıyoruz. Ayrıca yaşlı bakımevi oluşturulması noktasında çalışmalarımız sürüyor” dedi. Özcan, her ay düzenli olarak yaşlılar başta olmak üzere maddi durumu iyi olmayanlara gıda ve hasta bezi yardımında bulunulduğunu kaydetti.
Antakya’da ücretsiz taşıma uygulaması başlatılacak
Antakya Belediyesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, kentte yaşlıların rahatlıkla dışarı çıkıp dolaşabilmeleri için çalışma yapılıyor. Diyaliz hastaları ile engellilerin sağlık kuruluşlarına ulaşımının ücretsiz olduğunu bildiren yetkililer, aynı imkanların 65 yaş üstü kişiler için de sağlanacağını kaydetti. Yetkililer, ücretsiz taşıma uygulamasının gelecek günlerde başlatılacağını bildirdi.
Diyarbakır’da huzurevi, talep olmadığından kapandı
Diyarbakır Sosyal Hizmetler Müdürü Oktay Taş, kentte yaşlı bakım merkezi veya huzurevi bulunmadığını söyledi. Kentte 2005 yılında huzurevi açıldığını ancak talep görmediği için 2006’da engellilere yönelik Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’ne dönüştürüldüğünü belirten Taş, bölgenin yapısal durumu nedeniyle yurttaşların yaşlılarını huzurevine yerleştirmediğini bildirdi. Huzurevinden hizmet almak isteyenlerin talepleri doğrultusunda başka illere yönlendirildiğini ifade eden Taş, ”Ancak 65 yaş ve üstü engelli vatandaşlarımız için Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi evde bakım hizmeti veriliyor” dedi.
Siirt PTT Başmüdürlüğü, maaşlarını evde ödüyor
Siirt Sosyal Hizmetler Müdürü Hıfzullah Canpolat, 65 yaşın üzerinde 251’i kadın toplam 446 kişinin ailelerine aylık olarak evde bakım parası ödediklerini bildirdi. PTT Başmüdürü Mustafa Coşkun ise 65 yaş üstü veya özürlü olduğu için 2022 sayılı Kanun’dan yararlanan 77 vatandaşa maaşlarının personel tarafından evlerinde teslim edildiğini bildirdi.
Erzurum’daki huzurevi 50 yıldır hizmet veriyor
Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nden alınan bilgiye göre, belediyeye ait bakımevinde 50 yıldır yardıma muhtaç yaşlılara hizmet veriliyor. Burada, 65 yaş ve üzeri 23’ü kadın toplam 25 kişi barınıyor. Yetkililer, bakımevinde sosyal güvencesi olmayan yaşlıların tüm ihtiyaçlarının ücretsiz karşılandığını, sosyal güvencesi olan diğer yaşlılardan ise belli oranda ücret alındığını ifade etti. Erzurum Sosyal Hizmetler Müdürlüğü yetkilileri ise Türkiye genelinde uygulanan evde bakım uygulaması kapsamında, 65 yaş ve üzeri yurttaşları zaman zaman evlerinde ziyaret ettiklerini kaydetti.
Elazığ’da uzman bakıcı yetiştirilmesi projesi
Elazığ Sosyal Hizmetler Müdürü Zeynel Abidin Koç, kentte 60 yaş üstüne yönelik 2005 yılında 54 kişilik huzurevi açıldığını, bir hayırseverin desteğiyle ek bina yapılarak kapasitesinin 108’e çıkarıldığını söyledi. Huzurevinin 25 kişilik bölümünü özel yaşlı bakım rehabilitasyon merkezine çevirdiklerini ifade eden Koç, şunları kaydetti: ”Engelli yaşlılara evde bakılması için aileleri teşvik ediyoruz. Ailelere bunun için asgari ücret vererek destekte bulunuyoruz. Ayrıca aileyi hastamıza gerekli bakımı yapıyor mu diye zaman zaman kontrol ediyoruz.” Koç, hasta yaşlı ve engelli bakımı için Halk Eğitim Merkezi ile birlikte AB Hibe Programları kapsamında 200 bin Avro bedelli proje hazırladıklarını, kabul edilmesi halinde uzman bakıcı yetiştirileceğini kaydetti. Elazığ Belediyesi’nin de 65 yaş üstü yaşlılara ulaşımda kolaylık sağladığı, yaşlıların yarım biletle belediye otobüslerinden faydalanabildiği belirtildi.
Ardahan’da 70 kişiye evde bakım hizmeti
Ardahan Sosyal Hizmetler Müdürlüğünce 65 yaş ve üzeri toplam 70 özürlü vatandaşa, evde bakım hizmeti veriliyor. Sosyal Hizmetler Müdürü Erdal Baki Nalbant, bu kişilerden ücret talep edilmediğini, uygulama kapsamında belirli aralıklarla yaşlıları evinde ziyaret ettiklerini bildirdi. Ardahan Sağlık Müdürlüğü’nce de 1 doktor, 1 hemşire ve 1 sağlık memurundan oluşan 3 kişilik ekiple, her ay 65 yaş ve üzeri 20 yaşlı yurttaşa ücretsiz sağlık hizmeti veriliyor.
Kars’ta kimsesiz yaşlılar belirlenecek
Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, ilde 65 yaş ve üzeri kimsesiz yurttaşları tespit etme çalışmalarına başladıklarını belirterek, ”Bu kişileri tespit ederek evlerini temizleteceğiz. İhtiyacı varsa doktor temin edeceğiz, hastaneye götüreceğiz. Ayrıca günlük rutin ihtiyaçlarını karşılayacağız” dedi.
Muş, Tunceli, Erzincan, Iğdır, Bingöl’de yaşlılara hizmetler
Muş Belediye Başkanı Necmettin Dede, ilde 65 yaş ve üzerindeki yardıma muhtaç yaşlıların barınma ve sığınma ihtiyacını karşılamak amacıyla TCDD’den satın alınan 3 katlı binada, şu anda 2 yaşlı kadının barındığını, binanın tanıtımını yaparak ihtiyaç sahibi vatandaşların burada kalmalarını sağlamaya çalıştıklarını söyledi.
Tunceli Belediyesi ise 65 yaş ve üzerindeki kişiler için ücretsiz toplu taşıma hizmeti veriyor. Belediye yetkilileri, il genelinde yardıma muhtaç 50 yaşlıya, yılın belirli dönemlerde gıda yardımı yapıldığını bildirdi.
Erzincan Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne bağlı 100. Yıl Atatürk Huzurevi’nde barınan 82 kişiden 78’ini, 65 yaş ve üzeri yurttaşlar oluşturuyor. 84 kişilik huzurevinde, 43 personel görev yapıyor. Sosyal Hizmetler Müdürü Yaşar Budak, huzurevinde fizik tedavi odası, spor salonu ve masaj yatakları bulunduğunu belirterek, ”El becerisi olan yaşlılarımızın yaptıkları eserleri de zaman zaman düzenlediğimiz sergilerde topluyoruz” dedi.
Iğdır’da da yardıma muhtaç yaşlılar Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne bağlı rehabilitasyon merkezinde barındırılıyor. Yetkililer, merkezde 4 kişinin bulunduğunu bildirdi. Bingöl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü yetkilileri ise her yıl 18-24 Mart arasındaki Yaşlılar Haftası’nda, ihtiyaç sahibi vatandaşları evlerinde ziyaret ettiklerini ifade etti. Yetkililer, bu yıl 65 yaş ve üzerinde 50 yurttaşa ziyarette bulunduklarını ve bu kişilere 100’er TL nakdi yardım yaptıklarını bildirdi.
Bingöl Belediyesi de her yıl Yaşlılar Haftası’nda 65 yaş ve üzeri 50 yurttaşa gıda yardımı yapıyor.
Cumhuriyet