Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Yaptırılır?

Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş

Trafik sigortası, yolda bulunan her motorlu araç için zorunludur ve bir kaza durumunda karşı tarafın verdiği zararı tazmin ederek araç sahiplerine maddi destek sağlar. Zorunlu trafik sigortası olmayan trafiğe çıkan araçlara cezai işlem uygulanıyor. Sigortasız araçlara verilen trafik cezaları dışında, araçlar için trafik sigortası seviyesi aynı kalır ve sigorta indirimlerinden yararlanamaz. Buna ek olarak, araçların otoparka girmesi kesinlikte yasaktır. Araç sahibi sigorta işlemini tamamlamadan tekrar yola çıkamaz. Ağır yaptırımlardan kaçınmak için kullanılan aracın sigortalanması gerekir ve trafikte meydana gelebilecek tatsız olayları önlemek için önlemler alınması gerekmektedir.

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Sigorta poliçelerinin sağladığı teminatlar ve tavanlar Maliye Bakan Yardımcısı tarafından belirlenir. Peki zorunlu trafik sigortası nasıl hesaplanır? Hesaplarken dikkate alınması gereken birçok faktör vardır. Bu faktörler, iyi sürücüleri ödüllendirmek, trafik kurallarına uymak ve aracı daha dikkatli kullanmak için bir pekiştireç olarak düşünülebilir. Aracın daha önce bir kazaya karışmamış olması poliçe bedeli hesaplanırken büyük bir avantajdır. Yenileme döneminde bir önceki dönemin kazasızlık durumuna göre çeşitli indirimler yapılacaktır. Bunun yanında aracın modeli ve markası, sahibinin yaşı ve sürücünün genel tecrübesi, daha önceki kazalarda trafik sigortası kullanıp kullanmadığınız da tutar hesaplanırken dikkate alınır.

Trafik Sigortası Prim Hesaplama İşlemi

Trafik sigortası primi hesaplanırken aracın kayıtlı olduğu il de dikkate alınır. Şehir faktörü, trafik akışının yüksek olduğu büyük şehirlerde kayıtlı araçlar, daha az aracın bulunduğu sessiz şehirlere göre daha fazla kaza riski altında olduğundan, primlerin hesaplanmasında da etkilidir. Aracın yaşı ve modeli kaza olasılığını etkileyen değerlerden biri iken, kişinin toplam sürüş deneyimi ve bu dönemdeki kazasızlık durumu da hesaplamayı etkiler.

Bu duruma ek olarak, yeni getirilen aşamalı sistem de trafik sigortasını etkileyen unsurlardan biridir. Sistem kullanılarak, sigorta bedelleri önceki kazasız aracın süresine ve kazasız durumuna göre indirim veya artış olarak hesaplanır. Sekiz farklı aşamadan dört farklı yükseltme aşaması ve üç farklı fiyat indirimi aşaması vardır. İlk kez sigortalı olan araçlar 4\’ten başlayarak sisteme %0 oranında girer, ancak sonraki yıl araçta meydana gelen hasara göre indirimli veya artışlı olarak yenilenebilir.

Trafik Sigortası Genel Şartları Nelerdir?

Zorunlu trafik sigortası için genel şartlar 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile belirlenmiş olup, araçlarını sigorta ettirmek isteyen tüm araç sahiplerinin bu şartlara uyması gerekmektedir. Kanunen geçerli sigortası olmayan araçlar yolda sürülemez ve muayene edilemez. Bu nedenle poliçesi sona eren araçlar muayene edilirse para cezası veya yasakla karşı karşıya kalır. Trafik sigortası hasar teminat koşulları seçtiğiniz poliçeye göre değişiklik göstermektedir.

 

Zorunlu Trafik Sigortası Hangi Durumlar İşe Yarıyor?

Trafik sigortasının tam adı ise \”Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası\”dır. Bu sigorta poliçesi, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu\’na göre zorunlu olup, trafik sigortası olanların sorumluluğunu teminat altına almaktadır. Bir kazada yaralanan tarafın poliçe kapsamındaki tüm zararları, suçluyu sigortalayan sigorta şirketi tarafından ödenir.

Trafik Sigortaları Zorunlu Mu?

Birçok araç sahibi, \”Trafik sigortası zorunlu mu?\” diye soruyor. Sigorta satın alınmazsa trafik sigortası ödenir ve mal sahibine para cezası verilir. Sigorta zorunlu bir işlem değildir ancak aracın olası hasarlarını karşıladığı için çok önemlidir.

Motorlu araç satın alırken ister sıfır ister kullanılmış araba olsun, öncelikle trafik tescil işlemlerinden geçmelisiniz. Bu sigortayı her yıl yenilemeniz gerekir, aracı ilk satın aldığınızda zorunludur ve aracınızın ömrü boyunca yürürlükte kalır. Zorunlu trafik sigortası olmayanlar cezalandırılacak ve araçları bağlanacaktır. Bu işlemleri yaparken birçok ayrıntıya dikkat etmeniz çok önemlidir.

Trafik Sigortası Bazı Durumlarda Neden Yüksek Bedellerde Oluyor?

Aracınız uzun süre sigortasız bırakılırsa, sigorta bedeline gecikme cezası eklenerek sigorta bedeli yükselir. Aracının karıştığı kazaların sayısı da sigorta fiyatlarını artıran etmenler arasında yer alıyor. Bir araç ne kadar çok kaza yaparsa, bir sonraki dönem için zorunlu trafik sigortası maliyeti o kadar yüksek olur. Bu nedenle aracınızın sigortalanması oldukça önemlidir.  Dolayısıyla bu süreç oldukça aktif bir pozisyonda devam eder. Trafik sigortaları günümüzde mutlaka yaptırılması gereken hayati öneme sahip sigortalar arasında yerini almayı başarıyor.

kaynak : https://sigortasirketi.com.tr

Bizi Destekleyenler: evden eve nakliyat
Konya Haber