Üç Yaşına Kadar Konuşmadı
Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş
Üç Yaşına Kadar Konuşmadı!..
Aksaray’da üç yaşına kadar hiç konuşmayan ve ailesi tarafından özürlü olabileceği düşünülerek rehabilitasyon merkezine götürülen…
Aksaray’ın Şeyh Hamit Mahallesi’nde oturan Abdullah ve Ayşe Uzer çiftinin 3 çocuğundan biri olan ve 3 yaşına kadar hiç konuşmayan Durdane Uzer, gördüğü her kelimeyi okumaya başladı. 4 yaşındaki Durdane, gördüğü her kelimeyi ve rakamları hecelemeden okuyabiliyor. En çok Atatürk şiirlerini seven ve her fırsatta Atatürk şiiri okuyan minik Durdane, çevresindekiler ve öğretmenleri tarafından dahi çocuk olarak anılmaya başlandı. Haftada 3 gün okula ziyarete giden Durdane, öğretmenlerin hediye ettiği kitapları okuyor.
Üç yaşına kadar hiç konuşmadığı için ailesi tarafından zihinsel engelli olabileceği düşünülerek Kayseri Rehabilitasyon Merkezi’ne götürülen minik Durdane, uzmanlar tarafından incelendi ve özürlü olmadığına karar verildi. Durdane’nin konuşmamasının kendilerini telaşlandırdığını ifade eden anne Ayşe Uzer, “Durdane, 2006 yılında doğdu. Şu anda 4 yaşında ama 3 yaşına kadar hiç konuşmadı. Bir gün sağlık ocağına gittim, orada kapı üzerindeki rakam ve yazıları, takvimleri okumaya başladı ve orada okumayı bildiğini anladım. Daha sonra okumayı çok hızlandırdı. Ablası Fatma Nisanur’un kitaplarını okuyor. Aslında yazmak da istiyor ama ablası fazla kağıt kalem vermediği için yazmadı. Okuyor ama konuşmuyordu, onun için Kayseri Rehabilitasyon Merkezi’ne götürdük. Orada doktorlar neyi var dediler, ben de kimseyle ilgilenmiyor, konuşmuyor dedim. Orada da takvimleri, masanın üzerindekileri okumaya başladı, doktorlar bir şeyinin olmadığını söylediler. Psikoloğa götürdüm, orada da normal olduğunu söylediler.
Müzikleri, şarkıları hemen öğreniyor, dinlediğini kafasına çok çabuk koyuyor. Ben televizyondan öğrendiğini düşünüyorum. Çünkü televizyonun başından hiç kalkmazdı. Okumaya başladıktan sonra şimdi televizyona hiç bakmıyor. Ablasının kitaplarını, gördüğü her yazıyı okuyor. Okurken hiç de hecelemeden doğru okuyabiliyor” dedi.
Ailelerinde benzer bir durum olmadığını ifade eden anne Ayşe Uzer, “Ailemizde hiç böyle bir durum olmadı. Biz bile okulumuzda başarısızdık. Şimdi okuldan da kitap veriyorlar ve onları okuyor. Babasının maddi durumu iyi değil, ablasını okul masraflarına yetişemediği için almayı düşündü ama ben vazgeçirdim. Önce anaokuluna getirdim ama olmaz yaşı çok küçük dediler. O yüzden şimdi okuldan aldığımız kitaplarla kızımız okuyor. Okuyan ablasına bile kitap almaya zorlandığımız için ona hiç alamadık” şeklinde konuştu.
GAZİ İLKÖĞRETİM OKULU MİNİK DURDANE’YE KAPILARINI AÇTI
Aksaray Gazi İlköğretim Okulu idaresi, okulun kapılarını istediği zaman okula gelebilmesi için minik Durdane’ye açtı. Durdane’nin kendiliğinden okumaya başladığını bir hafta önce öğrendiklerini ifade eden Gazi İlköğretim Okulu Müdürü Yunus Yağmur, “Biz Durdane’yi geçen hafta keşfettik. Geçtiğimiz hafta düzenlediğimiz bir şiir okuma törenine gelmişti. Çikolata vermek için odamıza geldiğinde kendiliğinden okuma yazma öğrendiğini öğrendik. 2006 doğumlu, 4 yaşını yeni bitirmiş bir çocuk. Gözleri müthiş bir şekilde sıçradığı için bazı kelimeleri okurken atladığı olabiliyor. Ancak okuduğu kelimeleri kesinlikle hecelemeksizin okuyabiliyor. Nasıl okumayı öğrendiği ile ilgili bir bilgimiz yok. Annesinin anlattığına göre büyük ihtimalle okumayı televizyondan öğrendiğini tahmin ediyoruz. Ayrıca çocuk Arapça bazı kelimeleri de biliyormuş, bu da çok ilginç. Üç yıl hiç konuşmadığı için özürlü diye rehabilitasyon merkezine götürmüşler. Ama 3 yılın ardından çocuk birden okuyarak, konuşmaya başlıyor. Okuma kurallarını sağdan sola kavrayamadığı ve gözü sıçradığı için cümlenin içinden gözüne çarpan her şeyi okuyor. Ayrıca rakam ve sayıları da bildiğini yeni yeni fark ediyoruz. Müthiş bir yetenek olduğunu düşünüyoruz. Minik okuyucumuz bundan sonra her hafta gelecek, okulda öğretmenlerimizle birlikte kitap hediye ediyoruz. Belki de Türkiye’nin ve Aksaray’ın en minik okuyucusu diye düşünüyorum. Gazi İlköğretim Okulu’nun da dahi öğrencisi olarak görüyoruz” diye konuştu.