Engelliler İçin Engelsiz Giysi
Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, “Engelliler için giysi konusunun gündeme gelmesi önemli. Fiziksel duruma göre uygun giysi tasarımında; rahatlık, kalite, fiyat, estetik görüntü, yaygınlık, dayanıklılık ve alerjen olmama gibi konular önemli” dedi.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öncülüğünde hayata geçirilen “Engelsiz Tekstil” sosyal sorumluluk projesi, kapsamında düzenlenen “Engelliler için Engelsiz Giysi” Çalıştayı, üniversitenin Taşkışla yerleşkesinde gerçekleştirildi.
Çalıştayın açılışında konuşan Çiftçi, bu konunun Türkiye’de ilk defa ele alındığını belirterek, engellilik konusunun Türkiye’de yaklaşık 20 yıl önce kıpırdanmaya başladığını, ondan önce çok fazla bir çalışmanın olmadığını söyledi.
İlk zamanlarda hizmet denilince sadece tekerlekli sandalye vermenin anlaşıldığını ifade eden Çiftçi, “Eskiden bizim ofisimizde de sadece tekerlekli sandalye vermek veya danışmanlık gibi şeyler vardı. Geliyor sıkıntıyı bildiriyor, ‘Allah yardım etsin’ deyip gönderiyorduk. Çok hizmet yoktu. Ama şimdi çok şükür ki bu detayları görebiliyoruz. Bu noktalara geldik” diye konuştu.
Engellilere yönelik yapılan düzenlemeleri anlatan Çiftçi, engelliler alanında çok önemli çalışmaların yapıldığını kaydetti.
Çiftçi, “Engelliler için giysi konusunun gündeme gelmesi önemli. Fiziksel duruma göre uygun giysi tasarımında; rahatlık, kalite, fiyat, estetik görüntü, yaygınlık, dayanıklılık ve alerjen olmama gibi konular önemli” dedi.
Giyim çeşitlerinin çok olmasına rağmen her şeyin kişisel olduğunu vurgulayan Çiftçi, herkesin farklı bir vücudu olduğunu, bu nedenle kişisel ihtiyaçların ortaya çıkarılmasının çok önemli olduğunu vurguladı.
Fiziksel şartlara göre giyinmenin önemine değinen Çiftçi, idrar kaçırma için özel tasarımlar, beslenme önlükleri ve koruyucu örtüler gibi çeşitlerin kişisel ürünler olduğunu belirtti.
Engelliler için yapılan tasarımları tanıtan ve bu giysilerin nasıl giyileceğine yönelik bilgileri paylaşan Çiftçi, “Türkiye’de artık bizim bunlara ihtiyaçlarımız var. Bu çalışmaların özel sektör tarafından üretimle takviye edilmesi ve engelli arkadaşlarımızın da kendi işini kurması açısından bunlar önemli” ifadesini kullandı.
“Kafamızdaki engelleri kaldıralım”
İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca da şimdiye kadar engellerin hep yok sayıldığını söyledi.
Engelliler için herhangi bir tasarımın olmadığına dikkati çeken Karaca, şunları kaydetti:
“İTÜ, bir ilkler üniversitesi. Her konuda öncü üniversite. Bu konuda da tekstil mühendisliğinden tasarımına kadar, pedagojik ve psikolojik desteğe kadar her türlü şeyi bir ahenk içinde modellemeye hazırız. Kafamızdaki engelleri kaldıralım. En büyük engel ön yargılar. Bunlardan ne kadar arındırırsak kendimizi o kadar daha mutlu hisseder ve müreffeh oluruz.”
İTÜ Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevin Gürsoy ise insanın üç temel ihtiyacının yemek, giyinmek ve barınmak olduğunu söyledi.
İhtiyaçların ötesinde, insanın öz güvenini artırmak üzere sözsüz iletişimde en güçlü iletişim aracının giysiler olduğuna işaret eden Gürsoy, bölüm olarak tekstil üretimi ve moda tasarımı konularında çalıştıklarını anlattı.
Özel gereksinimli bireylerin ihtiyaçlarını göz önüne alarak, evrensel kavramda tasarımların yapılabilirliğini ve uygulanabilirliğini araştırmak üzere sosyal sorumluluk bilinciyle bu çalıştayı gerçekleştirdiklerini aktaran Gürsoy, şöyle konuştu:
“Günlük hayatımızda fark etmeden her gün pek çok rutini çok büyük kolaylık içerisinde yaşıyoruz. Oysa bazı insanlar bu ‘kolay’ olarak ifade ettiğimiz rutin işlemleri yaparken, çok ciddi sıkıntılar çekiyor ve yaşam kaliteleri bu sebeple daha düşüyor. Soğuk bir kış günü veya sıcak bir havada, tekerlekli sandalyede oturan bir çocuk ile yürüyen bir çocuğun üşüme ve terleme ihtiyaçları aynı mıdır? Her gün günlük giysilerimizi giyerken, gömlek giymek, kravat takmak, bir montun fermuarını çekmek her birey için aynı kolaylıkta mıdır? Bu gibi benzeri farkındalıklarla tekstil mühendisi, moda tasarımcısı, fizyoterapist ve psikolog işbirliği içerisinde disiplinlerarası bir çalışma yaklaşımıyla bilimsel bir platformda, evrensel tekstil tasarımının yapılabilirliği ve uygulanabilirliği hususunda konuşacağız.”
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Sanayi Odası, Sancaktepe Kaymakamlığı ve Belediyesi, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği yetkilileri ile tasarımcıların katıldığı çalıştayda, engelli bireylerin giyinmeleri konusunda yaşanan sıkıntılar ve ihtiyaçlar konuşuldu. – İstanbul
A.A