İşaret dili eğitimi hakkında bilmeniz gerekenler
Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş
İşaret dili; işitme engeli olan ve konuşma engeli bulunan kişilerin kendilerini ifade edebilmek için kullandıkları bir dildir. İşaret dilinde el hareketleri, yüz minikleri ve beden kullanılır. Uzaktan eğitim ile işaret dili tercümanlık eğitimi alan öğrenciler, Türk işaret dilinde yer alan işaretler kullanılır. Bu sayede Türkiye’nin her yerinde işitme engeli bulunan kişilerle rahatlıkla iletişim kurabilirler. İşaret dilini öğrenmek toplumda işitme engeli yaşayan kişilerle iletişim kurmak açısından son derece önemli olmakla birlikte, kişinin çevresinde bu dili bilmeyen kişilere de öğretmesini sağlamaktadır. İşaret dili eğitiminden sonra işaret dili eğitmenliği kursuna katılan kişiler, işaret dilini öğretme sertifikasına da sahip olmaktadır. Erken yaşlarda çocuklar ne kadar çok dil duyarlarsa, o kadar çok dil öğrenebilirler. Çocuklarların küçük yaşta işaret dilini öğrenmesi onların sözel dil gelişimini engellemez. Bununla birlikte anne ve babalar eğer çocuklarında işitme kaybını erken teşhis ederlerse, onlara işaret dilini öğretebilir, bu şekilde onlarla iletişim sağlayabilirler.
Online İşaret Dili eğitimlerinde katılımcılara Türk İşaret Dili alfabesi öğretilir. Türk İşaret Dilinde yer alan sayılar, zamanla ilgili kavramlar, görsel kavramlar, hayvanlar, meslekler, yer isimleri, zamirler ve anlatımlar sırasıyla öğretilir. Yaklaşık günlük hayatta kullanılan 750 kelime işaret dili konuşulmaya başlanır. Öğrenilen kelimelerle işaret dili grameri kullanılarak diyalog kurulmaya başlanır. Uzaktan işaret dili eğitimine katılmak isteyen herkes, öncelikle kayıt olmak zorundadır. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ya da Milli Eğitim Bakanlığının onay verdiği kurumlarda işaret dili kursu eğitimi verilmektedir. Bu kurslara her gruptaki meslekten kişiler, öğrenciler ve ev hanımları katılabilir. Öğreneceğiniz bu dille çevrenizde bulunan konuşma engelli kişileri anlamanız, onlara anlatmak istediklerinizi ifade etmeniz mümkündür. İşaret dili kursu eğitiminde öğrencilere işaret dilini kullanırken, parmak ve ellerini kullanmaları öğretilir. Öğrenciler parmak alfabesi öğrenir ve kolaydan zora doğru işaret dilini öğrenmeye başlar. İşaret dili kursunda öğrencilere, günlük hayatta en çok ihtiyaç duyulan kelimeleri işaret dili ile anlatabilmeleri, sonrasında öğrenilen kelimelerle cümle kurmaları öğretilir. Böylece işitme engeli olan kişilerle rahatlıkla diyalog kurabilirler.
İşaret dilini öğrenen öğrenciler teorik ve uygulamalı derslerin sonunda İşaret Dili Öğrenim sertifikası sahibi olurlar. Milli Eğitim Bakanlığı onaylı olan bu sertifikalar ile kamu kurumlarında ve özel kurumlarda işaret dili tercümanı olarak çalışmaları mümkündür. İş başvurularında CV’lerine ekleyecekleri MEB onaylı işaret dili kursu sertifikaları, işe alınmalarında büyük avantaj sağlar. Başka bir yazımızda da işaret dili bilenlerin çalışma alanları konusuna ayrıca değineceğiz.