Özürlülerin eğitimi Anayasal hak
Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş
Özürlülerin eğitimi Anayasal hak
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, özel eğitime gereksinim duyan bireylerin, normal gelişim özelliği gösteren bireylerle eşit eğitim ve yaşam fırsatlarından yararlanmaları için düzenlemeler oluşturdu.
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, özel eğitime gereksinim duyan bireylerin, normal gelişim özelliği gösteren bireylerle eşit eğitim ve yaşam fırsatlarından yararlanmaları için düzenlemeler oluşturdu. Çubukçu, “Özürlülerin eğitim hakkından yararlanmaları lüks bir standart değil doğal ve anayasal bir haktır” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı, kaynaştırma eğitiminin daha da yaygınlaştırılması amacıyla ‘Okullarımızda Neden, Nasıl, Niçin Kaynaştırma Eğitimi’ kılavuzu yayınladı. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, yayınlanan kılavuzda kaynaştırma eğitimi ile ilgili bilgiler verdi.
Özel eğitim gerektiren öğrencilerin normal okullarda akranlarıyla birlikte eğitim görmelerine olanak veren kaynaştırma yoluyla eğitim almasının bakanlığın hedefleri arasında yer aldığını kaydeden Çubukçu, “Ülke nüfusunun yüzde 12, 29’unun özürlü olduğunu bunun yüzde 26’lık bölümünün özel eğitime gereksinim duyan bireyleri kapsadığı gerçeğinden hareketle özürlülerin eğitim hakkından yararlanmaları lüks bir standart değil doğal ve anayasal bir haktır” dedi.
-İLKÖĞRETİMDE KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİ SAYISI 71 BİN’İ AŞTI-
Bakan Çubukçu, bu çalışma doğrultusunda şuana kadar Türkiye genelinde 35 bin olan ilköğretim düzeyindeki kaynaştırma eğitimi alan öğrenci sayısının yüzde 100’ün üzerinde artarak 71 bin 142’ye ulaştığını söyledi. Çubukçu, Ortaöğretim kapsamında da 5 bin 62 öğrencinin de kaynaştırma eğitimi uygulamalarından faydalandığını ifade etti.
Bakan Çubukçu, özürlülerin eğitimi ile ilgili mevcut yasal düzenlemelerin özürlülerin ihtiyacını karşılayabilecek nitelikte olduğunu kaydederek kaynaştırma eğitimi ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Yayınlanan kılavuzda kaynaştırma eğitimi ile ilgili bilgiler veren Çubukçu, “Özürlülerin eğitimi ile ilgili mevcut yasal düzenlemeler büyük oranda özürlülerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek niteliktedir. Kaynaştırma yolu ile eğitim engelli bireyin sosyal, psikolojik ve akademik anlamda akranlarıyla bütünleşmesini ve uyumunu sağlayan özel eğitimde etkin yoldur. Özel eğitimin temel ilkelerinin başında gelen özürlü bireyin eğitime fiziksel ve sosyal çevresinde ayırmadan devam etme ve özürlünün eğitiminde ailenin aktif yer alması gibi ilkelerin daha anlamlı ve etkin olabilme kaynaştırma yoluyla eğitimin başarılı olmasına bağlıdır. Bu noktada sınıfında kaynaştırma öğrencisi olan öğretmenlerimize ve ailelerimize ciddi sorumluluklar düşmektedir. Kaynaştırma uygulamalarında yaşanan sıkıntıların temelinde, öğretmenlerin ve ailelerimizin bilgi, yöntem, teknik ve tutumlarındaki eksiklik ve bir yol haritasının olmaması da önemli bir etkendir
Haberx