Engel tanımayan iki yaşam öyküsü

1
Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş

Engel tanımayan iki yaşam öyküsü

Engel tanımayan iki yaşam öyküsü

‘Ayakta tutan’ uzuvlarının işlevini kaybetmesi onların başarılarını engellemedi. Plourde güzellik yarışmasında birincilik alacak, Kearney ise 7 olimpiyat madalyalı atlet yetiştiren koç olacak kadar hayatın içinde.

Şule Güner‘in haberi

Fotoğraftaki 21 yaşındaki güzel mi güzel Jamie Plourde’un çocukluk hayali dansçı olmaktı. Henüz 5 yaşındayken ABD’nin New Hampshire eyaletinin Pembroke kasabasındaki “Dancesteps Etc.” isimli dans okuluna gitmeye başlayan Jamie, 8 yaşına geldiğinde gelecekle ilgili hayallerinden vazgeçmek zorunda kalmıştı. Önce kendisini almaya gelen okul servisinin merdivenlerini çıkmakta zorlanmaya başladı. Ardından ailesiyle gittiği Disney World’de yürürken herkesin gerisinde kalmaya… Bir şeylerin yanlış gittiğinin o da farkındaydı, ailesi de. Ve sonunda dans okulunda yere düşmeye, dengesini kaybetmeye başladı. Doktorlar, her 50 bin Amerikalıdan birinden görülen “Friedrich ataksisi” isimli bir tür genetik omurilik felci teşhisini koydu. Jamie, Pembroke Akademisi’ne başladığında artık tekerlekli sandalyedeydi. Facebook’tan bana, “İlk önce dünyanın sonunun geldiğini düşünüyorsunuz ama şimdi düşünüyorum da bir konuda yapabileceğiniz bir şey yoksa, neden kendinizi strese sokasınız ki” diye seslenen Jamie’nin hayatını, bir konferans kolaylaştıracaktı. Engelinden gururla bahseden bir konuşma yapan ve engeli yüzünden bir taca değer görülen kızın, ABD Miss Wheelchair USA (ABD Tekerlekli Sandalye Güzellik Yarışması birincisi) olduğunu öğrendi.

DÜNYANIN SONU DEĞİL

Aynı yarışmaya katılmak için gerekli yasal yaş olan 21’ine basar basmaz Miss Wheelchair New Hampshire seçildi. “Umarım beni severler” diyen Jamie ve diğer 29 eyaletin güzeli, ağustos ayında düzenlenecek yarışmada iki dakika boyunca engelli olarak sosyal ve kamusal alanda neyi başardıkları ve başarmak istedikleriyle ilgili sorulara cevap verecek. Jamie skydiving, kayak gibi sporlar yaparken çekilen fotoğraflarını jüriye göstererek, tekerlekli sandalye üzerinde ne kadar aktif bir yaşama sahip olunabileceğini kanıtlayacak. Ayrıca yarışmadan önce, Amerikan Engelliler Kanunu ile ilgili değişiklikleri görüşmek üzere Amerikan Kongre binası Capitol Hill’de senatörlerle buluşacak. Bu yıl üniversitedeki psikoloji eğitimini tamamlayacak olan Jamie Plourde, kriminoloji üzerine uzmanlaşmayı planlıyor.

Floridalı kız için hayat gençlik yıllarından beri zordu. Beverly Kearney’in annesi, o 17 yaşındayken öldü. Büyükannesinin yanına, Kaliforniya’ya taşındı. Büyükannesi de ölünce bu kez evsiz kaldı. Ama 1974’te Alabama’daki Auburn Üniversitesi’nde atletizmin yüz akıydı. Önce üniversitelerarası lig NCAA’da yarıştı. Sonra 2 kez amatör lig “All-American Athletes”de birinci oldu. Ancak asıl başarıyı Florida Üniversitesi atletizm takımının koçu olarak yakaladı. Kearney, takımını 1992 ABD güneydoğu bölgesi atletizm şampiyonu ve NCAA birincisi yaparak, bir üniversite şampiyon takımının ilk siyahi koçu oldu. Beyazların çoğunlukta olduğu Teksas Üniversitesi Kearney’i fark etti. 1993’te üniversitenin ilk siyahi spor hocası oldu. Burada yetiştirdiği sporcular ulusal, uluslararası ve olimpik platformlarda rekor üzerine rekor kırdı. NCAA liginde 32 en iyi bitiş, 6 NCAA şampiyonluğu, 35 bireysel şampiyonluk, 18 bayrak koşusu birinciliği, 21 takım şampiyonluğu… 3’ü Çin Olimpiyatları’nda altın olmak üzere 7 Olimpiyat madalyası kazandırdı, 27 yıllık kariyerinde 2507’den fazla atlet yetiştirdi. Bunlardan Michelle Freeman, Sanya Richards, Melanie Walker olimpiyatlarda tarih yazdı. Amerikan atletizm tarihinin en çok kazandıran koçları arasına giren Beverly Kearney’nin hayatı, 2002’de dramatik biçimde değişti. İçinde başka atletlerin de olduğu araç kaza yaptı. Omuriliği zedelenen Kearney bir daha yürüyemedi. Herkes “atletizmi bırakır” derken o işini bir süre hastaneden yürüttü. Aylar sonra tekerlekli sandalyeyle sahaya döndü. Kearney, 8 yıldır oturduğu sandalyeden taktikler veriyor. Taktikleri işe yarıyor olmalı ki, Teksas Üniversitesi’ne iki NCAA şampiyonluğu daha kazandırdı. 2004’te adını ABD’nin en iyi kadın sporcuları arasına yazdıran Beverly Kearney, Michelle Obama ile birlikte 2009’un en başarılı 50 kadını arasında seçildi. Sizce de her iki kadın, engelsiz bir hayata sahip değil mi? Belki de sahip olduğumuz en önemli şey, başımıza ne gelirse gelsin bir şeylere inanmaktır.

(Sabah)

Bir yanıt yazın

Bizi Destekleyenler: evden eve nakliyat
Konya Haber