Engelli Oğlu Sayesinde ‘Usta’ Oldu
Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş
64 yaşındaki işçi emeklisi Beşir Tokmak, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, 3 çocuğundan en büyüğü olan doğuştan engelli İbrahim Tokmak’ın (35) tekerlekli sandalye ile günlük yaşamını sürdürdüğünü söyledi. 16 yıl önce oğlunun sosyal hayatla en büyük bağı olan tekerlekli sandalyesinin sık sık arızalanması nedeniyle sıkıntılar yaşadığını, tüm çabalara rağmen bu soruna kalıcı çözüm bulamadıklarını ifade etti.
Engellilerin genelde maddi duruma iyi olmadığı için sadece engelli aracı tamiriyle uğraşan bir usta bulamadıklarını belirten Tokmak, “Bulduğum birkaç kişi de aracın tamirini yapamadı, sorun çözülmedi. O zaman şunu fark ettim ki engelliler için araç sahibi olmak zaten zor. Yardımla ya da bağışla araç sahibi olduktan sonra da arıza yaptığında tamir edecek birini bulmaları, bulsalar dahi bunu maddi olarak tamir masraflarını karşılamaları daha da zor. Bizim gibi birçok aile bu sorunu yaşıyordu” dedi.
Aslında hiç anlamadığı halde çaresizlik nedeniyle oğlunun tekerlekli sandalyesinin tamirini kendisinin yapmayı denediğini, deneme yanılma yoluyla uzun süren çabaların ardından bu konuda kendini geliştirdiğini anlatan Tokmak, şöyle devam etti:
“Oğlumun aracını tamir etmeyi başardım. Ancak bu sorun nedeniyle hayatla bağlantısı kopan evden dışarı çıkamayan engelliler için de bir şeyler yapmak istedim. Bir dernek vasıtasıyla ulaştığım engellilerin arıza yapan araçlarını ücretsiz olarak tamir etmeye başladım. Evimin bahçesinde küçük bir atölye oluşturdum. Hem tekerlekli sandalye, hem de akülü araçların tamirini yaptım. Onların hayır duasını aldım. Bugüne kadar yaklaşık 500 engellinin arızalı aracını tamir ederek, onların yaşamlarını kolaylaştırmaya çalıştım. Oğlum sayesinde engelli aracı tamiri konusunda usta diyebileceğim bir konuma geldim. ”
-HURDA ARAÇLARI TAMİR EDEREK İHTİYAÇ SAHİPLERİNE DAĞITIYOR-
Yeşilyurt Mahallesi’ndeki evinin bahçesinin hemen her köşesinde bakımı yapılan, tamir edilmiş ya da hurdaya ayrılmış engelli araçları bulunan Tokmak, hurdaya ayrılarak bir kenara atılan çok sayıda engelli aracını tamir ederek ihtiyaç sahiplerine verdiğini de aktardı.
“Oğlumun yaşadığı sıkıntılar engellilere beni daha çok yaklaştırdı” diyen Tokmak, şöyle devam etti:
“Bedensel engellilerin temel ihtiyacı araçlarıdır. Onları hayata bağlar. Dışarı çıkmaları, halkın arasına girmeleri engelli aracı sayesinde olur. Ben de yıllardır onların bu ihtiyacını karşılamak için hem tamir ediyorum hem de temin ediyorum. Bazı özürlülerin ayakları, bazılarının elleri olmuyor. Onların her şeyi kiloları bile kadar düşünerek araçlar verilmeli. Her birinin kullanması gereken tekerlekli sandalye farklı. Maalesef toplu dağıtılan sandalyeler bazen engellilerin ihtiyaçlarını karşılamayabiliyor. Toplu dağıtmak yerine vatandaşlarımızın engel durumunu belirleyerek, onların hayatını kolaylaştıracak araçlar yapmalıyız. ”
Yürüme engelli Halil İbrahim Deneri (48), Beşir Tokmak’ın kendisini mahallede görerek engelli aracı alınmasına aracılık ettiğini söyledi. Deneri,
“Ben önceden kendisini tanımazdım. Bana engelli aracı verilmesini sağladı. Aracımı aldım. Kendisinden Allah razı olsun. Ancak araç 5 ay sonra bozuldu. Bu kez de tamirinde yardımcı oldu. Kendisine çok teşekkür ederim” dedi.