Horlamanın tedavisi var mı? Her seviye için farklı tavsiyeler

Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş

Bazısı yorulunca, bazısı rahatsızlığından ötürü bazısı kronik olarak bazısı da baba olmanın gerektirdiği üzere… Çeşitli sebepler nedeniyle horluyoruz. Horlayan insan ekseriyetle horladığını kabul etmez bu da horlamanın şanından ancak kendi horlamanıza uyandığınız geceleri düşünürseniz bunun sebebi ve çözüm yollarını da aramaya gidebilirsiniz…

Öncelikle horlama nasıl oluyor bir bakalım. Horlama, dil, ağız çatısı ve boğazdaki kaslar gevşeyip hava akımını daralttığında ortaya çıkıyor. Amerikan Uyku ve Nefes Akademisi Eski Başkanı Dr. Kent Smith, “Tam bir nefes alamazsınız, bu yüzden nefes almaya çalışırken her şey titreşmeye başlar ve titreşim horlama sesidir” diyor.

ERKEKLER DAHA FAZLA HORLUYOR!

Akademik çalışmalarla da ortaya konduğu üzere erkeklerin horlamaya yakalanma ihtimali kadınlara oranla iki kat daha fazla. Alerji, yaşlanma, soğuk algınlığı gibi nedenlerin yanında boğazınızın kendine özgü şekli bile horlamaya neden olabiliyor. Fazla kilo da horlamaya neden olabilen faktörlerden biri.

Aynı zamanda aşırı kuru ya da nemli havalar ve yüksek rakımda uyumak da horlamayı şiddetlendirebilir. Sırt üstü uyumak veya uyku öncesi alkol kullanımı da durumu daha da kötüleştirmekte. Kasların daha da gevşemesine neden olan bu durum dilin boğazı kapatıp havayı kısıtlamasına neden oluyor.

Horlamanın kendisi bir hastalık değil ancak bazen gece boyunca solunumun tekrar tekrar durmasına ve başlamasına neden olan ve iyi bir gece uykusu çekmenizi engelleyen uyku apnesinin bir işareti olabilir. Ayrıca yüksek tansiyon ve hatta kalp yetmezliği riski de artabilir.

Bu noktada horlamanın derecelerine göre çözümlere bakmak gerek…

HAFİF HORLAMA

Hafif horlayan kişiler geceleri gürültü yapabilir ancak yine de nefes alırken zorlanmazlar. Horlayan insanların büyük bir çoğunluğunu oluşturan bu seviyede horlamayı durdurmanın iki yolu var. Birincisi yana dönmek ya da yan yatmak. İkincisi ise basit dil egzersizleri yapmak.

İsrail’de sürdürülen bir çalışmaya göre uyku apnesi yaşayanların yarısında horlama, pozisyon değiştirdiklerinde duruyor. Horlandığınızı fark ettiğinizde yanınıza dönmek rahatlamanızı sağlayacaktır.

Dili güçlendirmek de önemli zira horlamanın en yaygın nedenlerinden biri, dilinizin boğazınızda geriye kaymasıdır. Ancak California – San Francisco Üniversitesi’nde kulak burun boğaz uzmanı olan Dr. Jolie Chang insanların bu egzersizlere çok yanaşmadığını da aktarıyor.

ORTA DERECE HORLAMA

Orta derecede horlama hava eksikliği nedeniyle uykunuzun saatte 15 defadan fazla bölündüğü durumlara işaret ediyor. Böyle bir durum yaşıyorsanız en acil biçimde bir uyku doktoru, göğüs hastalıkları uzmanı veya kulak, burun ve boğaz uzmanı görmelisiniz. Burada muhtemel üç tavsiye öne çıkıyor.

CPAP (sürekli pozitif hava yolu basıncı) cihazı bunlardan ilki. Bu cihaz, boğazınızı geçen hava miktarını artırmak için burnunuza veya hem burnunuza hem ağzınıza takılan bir

Horlama protezi olarak bilinen seçenek de bu seviyede tavsiye ediliyor. Uzman bir diş hekiminin kalibrasyonuyla ağzınıza en uygun hale getirilecek bu diş koruma aparatına benzeyen bu protez, dilinizin boğazınızdan inmesini engelliyor.

Bazı insanlar için horlamayı azaltmanın bir başka yolu da kilo vermek. Dr. Chang, vücut kitle indeksinin horlama ve uyku apnesi ile olduğunu, ancak her boğazın farklı olduğunu dile getiriyor. Kilo vermek nefes borunuzdaki basıncı azaltacak ve daha fazla havanın geçmesine izin verecek.

ŞİDDETLİ HORLAMA

Peki ya şiddetli horlama… Rahatsızlığın en üst seviyesinde çözüm ne oluyor? Horlamanızın uykunuzu saatte 30 defadan fazla etkiliyorsa, kalp hastalığı gibi daha ciddi sorunlara ve yetersiz uykuya eşlik eden depresyon ve anksiyete gibi tüm sorunlara göz kırpıyor olabilirsiniz.

Burada ilk seçenek yine CPAP cihazı. Dr. Smith, “Apnenin şiddetli aralıklarına girdiğinizde CPAP, sorununuzu çözmek için daha öngörülebilir” diyor. Bu cihazla uyumak zor gibi gözükebilir ancak ağır seviye horlamayla uyumaktan her koşulda çok çok daha iyi bir çözüm.

Ve ameliyat… Dil ya da yumuşak damakta implantlar gibi değişiklikleri içeren bir dizi cerrahi operasyon en son raddede çözüm olabilir. Dr. Chang, “Bu konuda ameliyat her zaman en son çare olmalı” ifadelerini kullanıyor.

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı The New York Times’ta “How Can I Stop Snoring?” başlıklı makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Bizi Destekleyenler: evden eve nakliyat
Konya Haber