Mersin’de özürlüler meslek sahibi olacak
Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş
Mersin’de özürlüler meslek sahibi olacak
Türkiye İş Kurumu Mersin İl Müdürlüğü’nce uygulanan ‘Özürlülere Yönelik Meslek Edindirme Kursları’ kapsamında özürlülere sahip çıkıyor.
Türkiye İş Kurumu Mersin İl Müdürlüğü’nce uygulanan ‘Özürlülere Yönelik Meslek Edindirme Kursları’ kapsamında, özürlüler bir yandan meslek öğrenirken bir yandan da gelir elde ediyor.
Türkiye İş Kurumu Mersin İl Müdürü Tuncer Aslan, 2010 yılında özürlülere yönelik 4 meslek edindirme kursu açtıklarını belirterek, bu kursların ‘Takı Tasarım ve Süs Eşyası Üretme Projesi’, ‘Takı Tasarım Projesi’, ‘Engellilere Bilgisayar Eğitim Projesi’ ve ‘Halı Dokumacılığı’ kursları adı altında devam ettiğini söyledi.
Özürlülere yönelik açılan kursların her birinin ayrı yarı meslekleri kapsadığını ifade eden Aslan, evinde oturan, her hangi bir işi olmayan, sokağa çıkamayan, her hangi bir geliri olmayan, çeşitli özürleri bulunan vatandaşların, bu kurslarla meslek edinmelerini sağladıklarını belirterek, “Buradaki amacımız; özürlü insanlarımızın da her hangi bir işi becerebileceğini, bir meslek sahibi olabileceğini göstermek ve bu kişilerin de toplum içinde yeri olduğunu kabul ettirebilmektir” dedi.
Kursları tamamlayan kişilerin oturduğu yerden, evinde bu işi yaparak kendine bir geçim kaynağı sağlayabileceğini dile getiren Aslan, bu tür projeleri gelecekte daha da çoğaltarak geliştireceklerini belirterek, “Özürlü kesimin daha fazla meslek öğrenmesini ve ekonomiye katkı sağladığı gibi kendisine de katkı sağlamasını hedefliyoruz” diye konuştu.
Bunun dışında Türkiye İş Kurumu olarak Mersin’de farklı kurslarda açtıklarını belirten Aslan, şöyle devam etti; “Örneğin, özürlü vatandaşlarımızın gittiği rehabilitasyon merkezleri ya da yaşlı insanlarımızın yaşadığı huzur evleri var. Biz buradaki insanların bakıcılara ihtiyaç olduğunu düşünerek ‘özürlü, hasta, engelli hasta bakımı’ gibi değişik tarzda kurslar da açıyoruz.
Buradaki amacımız, işsiz insanlarımıza çok rahat iş imkanı sağlamak. Çünkü bu tür yerlerde artık sertifikasız eleman çalıştırılmayacak. Dolayısıyla biz bu tür yerlerde çalışabilecek insanları yetiştirmek için bu kursları açıyoruz. Bu kurslara katılanlara ayrıca günlük 15 lira cep harçlığı da veriyoruz. Hem maddi gelir elde ediyorlar hem de meslek öğreniyorlar.”
Kurs Koordinatörü Rıfkı Yetkiner de özürlülere yönelik 2010 yılında açılan 4 meslek edindirme kursunun, Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme Ve Koruma Vakfı, Mersin Ortopedik Engelliler Derneği, Görme Engelliler Derneği ve Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme Ve Koruma Vakfı Tarsus Şubesi ile birlikte yürütüldüğünü söyledi.
Kursların, Milli Eğitim Müdürlüğü’nden yetki almış eğiticiler tarafından verildiğini kaydeden Yetkiner, kurs masraflarının kurum tarafından karşılandığını, ayrıca kurs süresince kursiyerlere günlük 15 TL para ödendiğini belirtti. Yetkiner, özürlülere yönelik meslek edindirme kurslarıyla ilgili kaynağın, istihdam paketi ile açılan İşsizlik Sigortası Fonu’ndan aktarılan paralar ile özürlü ve eski hükümlü çalıştırmayan iş verenlerden ceza olarak kesilen paralardan karşılandığını belirterek, “Bize özürlü dernekleri projelerini sunuyor. Biz bunu Genel Müdürlüğe gönderiyoruz. Eğer proje uygun bulunursa, kurslarımızı açıyoruz” dedi.