Yaşlı ve engellileri evlerine giderek ücretsiz traş ediyor

0
Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş

Yaşlı ve engellileri evlerine giderek ücretsiz tıraş ediyor

Yaşlı ve engellileri evlerine giderek ücretsiz tıraş ediyor

Yavuz Özdemir, 25 yıldır Üsküdar’da kuaförlük yapıyor.

Bugüne kadar binlerce kişinin ücreti karşılığında saç bakımıyla ilgilenen Özdemir, şimdilerde bedensel engelli ve yaşlıların gönüllü kuaförü.

Üsküdar Belediyesi’nin başlattığı “Evde Kuaför Hizmeti” projesi kapsamında mahalle mahalle gezen Özdemir, erkeklerin saç sakal tıraşını, bayanların ise özel günlerinde saç ve kişisel bakımlarını yapıyor. Hiçbir karşılık almadan yaptığı bu hizmette kendisini mutlu eden ise yaşlı ve engellilerin yüzünde oluşan tebessümler. Usta kuaför, “Unutulmamalı ki herkes engelli olabilir. Bedensel ve zihinsel engelli vatandaşlarımıza yardımcı olmak görevimizdir.” diyor.

Üsküdar Belediyesi 3 ay önce “Evde Kuaför Hizmeti” projesi başlattı. Kuaför Yavuz Özdemir (39) de projeden haberdar olunca gönüllü olarak çalışmayı kabul etmiş. Özdemir, 2 personeliyle birlikte 300’den fazla bedensel engelli ve yaşlının saç sakal bakımıyla ilgileniyor. Erkeklerin 45 günde bir saç tıraşı, 15 günde bir de sakal tıraşı; bayanların ise istekleri olduğunda saç kesimi, özel günlerinde de saç bakımı ve kişisel bakımları yapılıyor.

Günde 3 ile 15 kişi arasında saç ve sakal tıraşı yaptıklarını söyleyen usta kuaför, bir günlük işleyişlerini ise şöyle anlatıyor. “Sabahları Üsküdar Belediyesi Engelliler Rehabilitasyon Merkezi’nden sırası gelen engelli ya da yaşlı vatandaşların listesini alıyoruz. Kuaför arkadaşlar belediyenin tahsis ettiği araçlarla evlere gidip yaşlı ve engellilerin bakımını yapıyor.”

Yaşlı ve engelliler ile onların yakınları da uygulamadan memnun. Evde kuaförlük hizmetinin kendilerine maddi ve manevi olarak büyük bir katkı sağladığını ifade ediyorlar. 85 yaşındaki Derviş Ayın kızının evinde kalıyor. Yaşlılıktan dolayı yürüme zorluğu çeken Ayın, tıraş olmakta zorlanıyormuş. Evine gelen kuaförleri büyük bir sevinçle karşılayan Ayın, konuşmakta güçlük çektiği için mutluluğunu hareketleriyle ifade edebiliyor. Saç ve sakalı kesildiğinde ise “Allah razı olsun” diyerek minnettarlığını dile getiriyor. Bedensel engelli 14 yaşındaki Onur Altun da evde kuaförlük hizmetinden yararlanıyor. Doğuştan bedensel engelli olan Altun, tekerlekli sandalyeye bağlı yaşıyor. Anne Emine Altun yaşadığı zorlukları şöyle anlatıyor: “Oğlumu merdivenlerden indirmek çok zor oluyordu. Ayrıca götürdüğümüz kuaförler de alelacele tıraş ediyorlardı. Oğlum hiç beğenmiyor, üzülüyordu. Eve gelen kuaförler tam onun istediği gibi kesim yapıyor.”

Engelliler Rehabilitasyon Merkezi Sorumlusu Fatih Kablan, 2006 yılında proje safhasında olan hizmetin geçtiğimiz mayıs ayında belediye başkanının desteğiyle hayata geçirildiğini söylüyor. Hizmet sayesinde engelli ve yaşlı üye sayılarının arttığını hatırlatan Kablan, “Kuaförlerden bu işi gönüllü olarak yapmak isteyenler oldu. Diğer ilçelerden de bu hizmetten yararlanmak için çok fazla talep var” diyor. Ramazan Bayramı için kuaför sayısını geçici olarak 15’e çıkarmayı planladıklarını söyleyen Kablan, engelli vatandaşların ve ailelerinin de bayrama hazırlıklı olarak girebilecekleri müjdesini veriyor.

Bir yanıt yazın

Bizi Destekleyenler: evden eve nakliyat
Konya Haber