Yaz Kur’an kurslarında engellilere özel eğitim
Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş
Yaz Kur’an kurslarında engellilere özel eğitim
Diyanet İşleri Başkanlığınca düzenlenen Yaz Kur’ân Kursları’nda engelli öğrenciler için brail alfabesiyle işaret dilini bilen öğreticiler görevlendirilecek.
Sevgi, hoşgörü ve gönüllülük esasına dayalı olarak yürütülecek kurs süresince öğrencilere değerli oldukları hissettirilecek, güler yüz ve sevgi gösterilecek.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’nun imzasıyla il ve ilçe müftülüklerine gönderilen genelgeye göre, ilköğretim 5. sınıfı tamamlayan öğrencilere yönelik düzenlenen Yaz Kur’ân Kursları, bu yıl 21 Haziran-20 Ağustos tarihleri arasında 3 kur olarak gerçekleştirilecek. Kursların eğitim takvimi, kayıt işlemleri ve dönemler, kurlu sistem ve işleyişi hakkında gerekli bütün bilgiler veli ve öğrencilere duyurularak, hazırlanan afişler uygun yerlere asılacak. Ancak, maksadını aşan reklâm ve ilânlara izin verilmeyecek.
Günde 3 saat eğitim yapılacak kurslarda, bu sürenin 2 saati Kur’ân-ı Kerim ve meali, bir saati ise itikat, ibadet ve ahlâk dersleri için ayrılacak. Eğitimin etkin ve verimli olması için sınıf mevcutları bir öğreticiye 30 öğrenci düşecek şekilde ayarlanacak.
Yaz Kur’ân Kurslarına katılmak isteyen engellilere imkânlar ölçüsünde yardımcı olunacak. Bu kurslarda brail alfabesini ve işaret dilini bilen öğreticiler görevlendirilecek. Öğreticiler, kurslar öncesinde hizmet içi eğitime tabi tutulacak. Kaza ve kaderle ilgili derslerin dini yüksek öğrenim görmüş personel tarafından verilmesi sağlanacak.
ÖDÜLLENDİRME
Öğrenci-öğretici diyaloğunun pekişmesi, derslerin çeşitli oyun faaliyetleriyle yapılması ve eğlenirken öğrenmenin sağlanması için ders saatleri dışında gezi, piknik, sportif ve sosyal faaliyetler düzenlenecek. Kurslarda mümkün olduğunca eğitim ve öğretim teknolojilerinden yararlanılması sağlanacak, kurs idaresinin imkânları yeterli olmadığı durumlarda bu tür eğitim ekipmanları müftülüklerce karşılanacak. Başarının ölçülmesi için derslerde sınav yerine dini sorulardan oluşturulmuş bulmaca çözdürme, hikâye yazdırma gibi yöntemlerden yararlanılacak. Disiplinin eğitimin çekiciliğiyle sağlanması amaçlanırken, ödüllendirmede aşırılığa yer verilmeyecek. Her dönem sonunda kuru başarıyla tamamlayan öğrencilere, velilerin de katıldığı faaliyet programıyla ‘’katılım belgesi’’ verilecek.