Bademcik taşı nedir? Bademcik taşları nasıl çıkartılır?
Bademcik taşı bademcik üzerinde veya içinde bulunan sert beyaz veya sarı oluşumlardır.
Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş
Bademcik taşı bademcik üzerinde veya içinde bulunan sert beyaz veya sarı oluşumlardır.
Bademcik taşı olan kişilerin onlara sahip olduklarını bile anlamamaları gözlemlenmiştir. Bademcik taşları her zaman kolay görülmez ve bulgur boyutundan büyük bir nohut boyutuna kadar değişebilir. Bademcik taşları nadiren daha büyük sağlık komplikasyonlarına neden olur. Ancak bazen bademciklerin şişmesine neden olabilecek daha büyük oluşumlara dönüşebilirler ve genellikle hoş olmayan bir kokuya sahiptirler. Buda insanlar için olumsuzluk oluşturan hayattan soğutan bir durumdur.
Bademcik taşı oluşmasına sebep olan faktörler
Bademcikleriniz, bademcik kriptaları adı verilen yarıklardan, tünellerden ve çukurlardan oluşur. Ölü hücreler, mukus, tükürük ve yiyecek gibi farklı türdeki döküntüler bu ceplere sıkışabilir ve birikebilir. Bakteriler ve mantarlar bu birikimle beslenir ve belirgin bir kokuya neden olur.
Zamanla bunlar sertleşerek bademcik taşına dönüşür. Bazı insanlar sadece bir bademcik taşına sahipken, bazılarının daha küçük ve birden fazla taş oluşumları olabilir.
Bademcik taşlarının olası nedenleri şunları içerir:
- zayıf diş hijyeni
- büyük bademcikler
- kronik sinüs sorunları
- kronik bademcik iltihabı (iltihaplı bademcikler)
Bademcik taşı belirtileri nelerdir?
Bazı bademcik taşlarının görülmesi zor olsa da, yine de belirgin semptomlara neden olabilirler. Bademcik taşı belirtileri şunları içerebilir:
- ağız kokusu
- boğaz ağrısı
- yutma güçlüğü
- kulak ağrısı
- devam eden öksürük
- şişmiş bademcikler
- bademcik üzerinde beyaz veya sarı döküntü
Büyük olanlara göre daha sık görülen daha küçük bademcik taşları herhangi bir belirti vermeyebilir.
Bademcik taşlarının önlenmesi
Bademcik taşlarınız varsa endişe etmenize gerek yok. Neyse ki, bunları önlemek için atabileceğiniz adımlar var. Bu adımlar şunları içerir:
- dişlerinizi fırçalarken dilinizin arkasındaki bakterileri temizlemek de dahil olmak üzere iyi ağız hijyeni uygulamak
- sigarayı bırakmak
- tuzlu su ile gargara yapmak
- bol bol su içmek
Bademcik taşı çıkarma işlemleri nelerdir?
Birçok insan kötü kokabileceği veya rahatsızlığa neden olabileceği için bademcik taşlarını çıkarmak ister. Bizler kendi uygulayabileceğiniz kolay yöntemlerden birkaçını sizlere aktarıyoruz.
Gargara Yapmak
Tuzlu suyla kuvvetli bir şekilde gargara yapmak boğaz rahatsızlığını hafifletebilir ve bademcik taşlarının yerinden çıkmasına yardımcı olabilir. Tuzlu su ayrıca ağız kimyasını değiştirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca bademcik taşlarının neden olabileceği kokudan kurtulmaya da yardımcı olabilir. 1 çay kaşığı tuzu bir bardak suda karıştırarak bunu yapabilirsiniz
Manuel olarak taşları çıkarma
Diş fırçası gibi sert nesnelerle taşları kendi kendinize çıkarmanız tavsiye edilmez. Bademcikleriniz hassas dokulardır, bu yüzden nazik olmak önemlidir. Bademcik taşlarını elle çıkarmak riskli olabilir ve kanama ve enfeksiyon gibi komplikasyonlara yol açabilir. Bir şey denemeniz gerekiyorsa, yavaşça su toplayıcısı veya pamuklu çubuk kullanmak daha iyi bir seçimdir.
Taşlar özellikle büyürse veya ağrıya veya kalıcı semptomlara neden olursa küçük cerrahi prosedürler önerilebilir.
Bademcik taşı çıkarmada cerrahi yöntemler
Bademcik ameliyatı, bademciklerin ameliyatla alınmasıdır. Bu prosedür bir neşter, lazer veya koblasyon cihazı kullanılarak yapılabilir.
Bademcik taşları için bu ameliyatın yapılması tartışmalıdır. Bademcik taşları için tonsillektomi öneren doktorlar, bunu yalnızca şiddetli, kronik vakalarda ve diğer tüm yöntemler başarısızlıkla denendikten sonra kullanma eğilimindedir.
Engelliyim.net