Engel tanımayan engelliler
Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş
Engel tanımayan engelliler
Bedensel ve görme engelli Yüzme Mili Takım sporcuları Hollanda’da yapılacak dünya şampiyonası öncesi Trabzon’da kampa girdi.
Mehmet Akif Ersoy Kapalı Yüzme Havuzu’nda çalışan ve doğuştan kolları olmayan Beytullah Eroğlu (15), Bedensel engelli Özlem Balkıs (18) ve görme engelli Kemal Ergün (20) başarıdan başarıya koşuyor. Hollanda’dan dereceyle döneceklerini belirten engelli yüzücülerin antrenörü ise tam bir gönüllü. Osman Çullu biraz ilgi istiyor
Hayata diğer çocuklara oranla eksik başlayan engelli çocuklar bunlar. Ama bu eksiklikleri milli takıma kadar yükselmelerine engel olmadı. Bedensel ve görme engelli yüzme milli takımı sporcuları bu eksikliklerini başarıya çeviriyorlar. Trabzon’da kampa girerek Ağustos ayında Hollanda’da yapılacak Dünya Şampiyonası’na hazırlanan bedensel ve görme engelli yüzme milli takımı çalışmalarını sürdürüyor. Yapılacak şampiyonaya biri görme engelli, diğeri kolları olmayan ve birde cüce sporcu ile katılacak olan Engelli Milli Takımı, Mehmet Akif Ersoy Kapalı Yüzme Havuzu’nda çalışıyor. Doğuştan kolları olmayan Beytullah Eroğlu (15) ,bedensel engelli (cüce) Özlem Balkız (18) ve görme engelli Kemal Ergün (20) milli takım antrenörü Osman Çullu gözetiminde bu çalışmaları yapıyor. Hayata diğer yaşıtlarına göre eksik başlayan 3 milli sporcu bu eksikliklerini avantaja çevirerek bir başarı öyküsüne imza atıyor.
Doğuştan kolları olmayan ve hocasının değimiyle “ayaklarının boyu eşit olsa roket gibi olacak” dediği 15 yaşındaki Beytullah Eroğlu, Hollanda’da yapılacak olan yarışmalara yoğun bir şekilde hazırlanıyor. Sadece ayaklarını kullanarak yüzebilen Eroğlu, günlük hayatta da elleriyle yapması gereken her şeyi ayaklarıyla yapabiliyor. Yemeğini dahi ayaklarıyla yiyen Eroğlu, şampiyonada madalya almak için elinden geleni yapacağını söyledi.
Bugüne kadar katıldığı şampiyonalardan 14 madalya aldığını belirten özürlü genç, “Hollanda’da yapılacak olan Dünya Şampiyonası için burada kamp yapıyoruz. Yüzmeye şimdiki antrenörüm Osman Çullu hocam sayesinde başladım. Beni aldı ve yüzmeyi öğretti. Şimdi kendimle gurur duyuyorum. Ülkemi yapılacak olan bu şampiyonada layıkıyla temsil edip başarılı olmayı düşünüyorum” dedi.
DERECE YAPACAĞIM
Boyu bir metre 14 santim olan Bedensel Engelli Özlem Balkız, “Kendimi engelli olarak görmüyorum. Sağlıklı emsallerimden daha iyi olduğumu biliyorum. Yedi yıldır yüzüyorum ve 7 yıldır da milli takımdayım. Bu yıl da başarılı olacağım, hedefim derece yapmak” diye konuştu.
HİSSEDEREK YÜZÜYORUM
Milli Takımın görme engelli branşında şampiyonaya hazırlanan Kemal Ergen , “Görmüyorum ama hissediyorum. Türkiye’de ve Avrupa’da derecelerim var. Bu sene kürsüye çıkmak istiyorum. Bunu da başaracak gücüm var” dedi.
GÖNÜLLÜ ANTRENÖR
Bedensel ve Görme Engelli Yüzme Milli Takımın 10 yıldır antrenörlüğünü yapan Osman Çullu, bu işi gönüllü olarak yapıyor ve hiç bir ücret almıyor.
Bana 1993 yılında Ali Uzun isimli bir engelli sporcu geldi. Yüzmeyi öğretmemi istedi. Beraber yıllarca çalıştık ve onu yarışmalara getirdim. Hatta engelli olmayanlarla bile yarıştırdım. O günden sonra kendimi engellilerle çalışmaya adadım. 2000 yılında emekli olduktan sonra kendimi tamamen engelli kardeşlerime verdim. Hiçbir beklentim yok. Şimdi milli takım antrenörüyüm ve 3 kardeşimle şampiyonaya hazırlanıyoruz
Antrenör Çullu, “Çok yetenekli sporcularımız var. Aslında bu tür aktivitelere önem verilmeli. Benim tek amacım Gençlik Spor Genel Müdürlüğü’ nün illerde açmış olduğu spor merkezlerine engelli kardeşlerimizde dahil edilmesi. Engellileri çalıştıracak hocalara ücretlendirme ödeneği açılması halinde de hoca sıkıntısı bulunmaz. Bu sayede engellilerle ilgilenen bir kesim ortaya çıkar ve sahipsiz kalmazlar” diye konuştu.