Felçlilere yardımcı robot kol
Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş
Felçlilere yardımcı robot kol
Robot kullanılarak yapılan yoğun tedavi, felç geçiren hastaların yıllar sonra bile kol hareketlerinde iyileşme sağlıyor.
BBC’de yayınlanan habere göre, Rhode Island ‘da Brown Üniversitesi’nden araştırmacılar, 3 ay süren araştırmada, felç hastalarında iyileşme sağlamak için bir cihaz kullandı. Uygulanan tedavi sonrasında hastaların yaşam kalitelerinde yükselme görüldü.
İngiliz felç uzmanları, ilerlemenin şaşırtıcı ve heyecan verici olduğunu, ancak henüz gelişmenin başlangıç aşamasında olduğunu ifade ettiler.
Bilindiği gibi felç, şiddetine göre insanları uzun süre boyunca hatta ömür boyu yatağa bağlı hale getirebiliyor.
Felçten sonra iyileşme oranını en üst seviyeye çıkarmak için hemen yoğun tedavi yapılması öneriliyor.
Diğer bir olası çözüm ise, hastaların gerekli hareketleri yapmalarına yardımcı makineler kullanmak.
Brown Üniversitesi’nden araştırmacılar, özellikle kolların üst bölümlerinin egzersiz yapmasına yardım etmek için tasarlanan MIT-Manus isimli bir cihazı test etti.
Hastalar kollarının üst kısmı cihazın içinde olacak şekilde bir masaya oturdular. Sonra, hastalara kollarıyla kendilerine verilen görevi nasıl yerine getirecekleri öğretildi.
Robotları hidrolik direksiyon şeklinde tanımlayan araştırmacıların yaptığı çalışma, 5 yıl önce felç geçiren 127 hastayı kapsıyor.
Katılımcılar, 3 ay boyunca robot tedavisi görenler, yoğunlaştırılmış fizyoterapi tedavisi alanlar ve normal sağlık bakımı alanlar şeklinde 3 gruba ayrıldı.
Robot grubu ile yoğun tedavi gören gruptakilerin çatal-bıçak kullanma, kavanoz kapağı açmak ya da ayakkabı bağları bağlamak gibi günlük kol fonksiyonlarında önemli derecede gelişme görüldü.