Türkiye’de hayata döndü

0
Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş

Türkiye'de hayata döndü

Türkiye’de hayata döndü

Felçli Rus, Türkiye’de robot desteğiyle yaşama bağlandı

Türk baba ve Rus anneden dünyaya gelen 22 yaşındaki Daniel Isaev, genç yaşta geçireceği bir trafik  kazasının tüm yaşamını değiştireceğini tahmin edemezdi. Son bir yıldır  Türkiye’de yaşayan Hukuk Fakültesi 4. Sınıf öğrencisi genç, 2008’den 2009’a girilen gece annesinin kullandığı  otomobille, Moskova – St.Petersburg arasında yoğun kar yağışının da etkisiyle trafik kazası geçirdi. Kazada omuriliği zedelenen ve o günden sonra yatağa bağımlı hale gelen  Daniel, herkes aksini düşünse de yeniden  yürüyeceğine duyduğu inançla hem kendisine hem de ailesine umut aşıladı.

TÜRKİYE’YE GELDİLER

Daniel’e ilk müdahale  kazanın hemen ardından Rusya’da yapıldı. Bu arada aile oğulları için en doğru tedavi yerinin neresi olabileceğini araştırmaya başlamıştı bile. Yaptıkları araştırmadan çıkan sonuç adres olarak Türkiye’yi gösteriyordu. Türkiye’de sadece

iki merkezde bulunan ve “Lokomat” adı verilen robotik yürüme sisteminin Daniel için

büyük bir umut olduğu kararına varıldı. Bunun üzerine ailesi Daniel’i yaklaşık bir yıl

önce Darüşşafaka Fizik Tedavi  ve Rehabilitasyon Merkezi’ne getirdi. Uzun süre burada

yatarak tedavi olan Daniel İsaev’in sağlık durumu ilk başlarda hiç umut vermiyordu.

SAYISIZ SAĞLIK SORUNU

Hastaneye yattığı ilk günden bugüne kadar Daniel’in tedavisiyle ilgilenen uzman

Fizyoterapist Gülümhan İzmiroğulları, hastasının durumunu şöyle anlatıyor;

İLK BAŞTA RİSK VARDI

“Daniel trafik kazasına bağlı olarak omurilikteki yaralanma sonucunda felç geçirmişti.

İlk zamanlarda yeterli tedavinin yapılamaması kendisi için risk oluşturmuş, eklemlerinde kısıtlılık, duruş bozuklukları ve kaslardaki kısalıklar ise bası yaralarının gelişmesine neden olmuştu.”

BÜYÜK GELİŞME

Daniel’in sorunları saymakla  bitmeyecek cinstendi. Hastanın oturamadığını, dengesini sağlayamadığını ve dizlerindeki kireçlenmenin bacaklarını bükük hale getirdiğini söyleyen İzmiroğulları, bu nedenle ilk zamanlarda cihazla çalışamadıklarını, ihtiyaçlar nedeniyle öncelikle hastanın bası yaralarına yönelik tedavi uyguladıklarını söyledi. Kullanabildiği kasların gücünü artırmaya yönelik çalışmalar sonucunda Daniel’in kireçlenmeleri ve kas kısalıkları tedavi edildi. Şu sıralar “uzun bacak” adı verilen cihazların yardımıyla ayakta dik durma ve yürüme aşamalarına geçen Daniel, robot sürüşlü yürüme cihazı Lokomat’la şaşırtıcı bir gelişme göstererek kendisine uygulanan rehabilitasyon programından yüz güldürücü sonuçlar alıyor.

Okula geri dönme planları yapıyor

Kaza geçirdiği ilk günden beri geleceğe dair büyük umutları ve planları olduğunu söyleyen ve  yürümek için çok büyük çaba sarfeden Daniel’in en büyük hedefi, sosyal yaşamına ve özellikle de okuluna dönmek. Bu konudaki azmiyle herkesi şaşırtan Daniel, bu halinin tedavisine büyük katkı sağladığına inanıyor. Şimdi herkes kendisinden beklenmeyen ölçüde büyük bir gelişme  gösteren bu sıcak bakışlı gencin desteksiz yürüyeceği günün çok yakın olduğunu düşünüyor.

Hastaları yürüten cihaz: LOKOMAT

Lokomat hastanın fizyolojik yürüme paterninin yeniden oluşması için destek sağlayan bir cihaz. Bu cihaz tekrarlayan hareketlerle beyne sürekli komut veriyor ve karşısında bulunan aynada yürüdüğünü gören hastanın motivasyonunu artırarak, yürümenin yeniden öğrenilmesini sağlıyor. Cihazda Biofeedback (zihnin beden üzerinde gösterdiği etki) sağlayan çeşitli grafik ekranlar, hastanın yapabildiği minimal aktif hareketi ve gelişmeyi bile görme imkânı sağlayarak tedaviye katkıda bulunuyor.

Bir yanıt yazın

Bizi Destekleyenler: evden eve nakliyat
Konya Haber